Protestene mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret inntok Ålesund torsdag. Bøndene inntok først Moa, før de samlet seg ved Felleskjøpets anlegg, hvor det er lagt opp til appeller knyttet til konflikten om jordbruksoppgjøret.

Se bildene fra bøndenes inntog i bildeserien over

Omlag 30 bønder fra lokallaga til bondelaget rundt Ålesund møtte opp og satte sitt tydelige preg på trafikken i området. De kjørte rundt med traktorer på Moa i en liten time.

Ingen store problemer

En del kø oppsto, men ikke spesielt store trafikkproblemer.

Deretter satte traktorkolonnen kursen mot Felleskjøpet i Breivika, der de samlet seg sammen med medlemmer fra Norsk nærings- og nytelsesmiddelforbund (NNN) og LO.

Tore Hessen fra NNN uttrykte full støtte til de demonstrantene.

Fylkesleder i bondelaget, Odd Einar Fjørtoft, skrøt på sin side av de hundre tusen i næringsmiddelindustrien som hver dag produserer mat, og er bøndenes allierte.

Være eller ikke være

Han argumenterte mot påstanden om at jordbruket er så dyrt i Norge.

I dag er det 0,5% av BNP som går til landbruk, og det er mindre enn i mange EU-land, påpekte han.

- Vi har en produktivitetsvekst på opp mot 6 prosent, mens andre er førnøyd med 1 prosent, sa han.

Bøndene tar vare på jorda, og har framtida foran seg. Frp har ikke framtida foran seg, men kan gjøre mye skade, påpekte han.

Demonstrantene var preget av alvor, og en viss desperasjon over tilstanden i landbruket er å spore. Flere la vekt på at det er nødvendig med bedre økonomi for å opprettholde norsk landbruk.

Les også: Prøver å tømme butikkhyllene for eggLes også: Leserne støtter bøndenes krav