Ålesund kommune ligger an til å få et underskudd på 60 millioner kroner i år. Videre mangler 68 millioner i budsjett for 2015. Og fra 2016 blir det bare verre – da er det enda mer gammel gjeld som må betales, og kommunen kan ende opp med et underskudd på 76 millioner.

Dette er de knallrøde tallene som blir lagt fram for formannskapet i neste uke. Men rådmannen skisserer samtidig en løsning: Spare mer, og tjene mer. Problemet med sparing er at det knapt finnes et øre å kutte.

140 årsverk

– I sakspapirene har vi prøvd å visualisere hva 70 millioner kroner faktisk dreier seg om. Det kan være vanskelig å forholde seg til et sånt tall. Vi snakker om et sted mellom 130 og 140 årsverk, sier konstituert rådmann Ronny Frekhaug.

En annen sammenligning som er brukt, er de samlede undervisningskostnadene ved tre ungdomsskoler.

Politiske valg

Med ingenting å kutte i, er rådmannens forslag derfor at 5 millioner ekstra skal hentes inn i økte gebyrer fra innbyggerne hvert år. I tillegg får politikerne presentert tre forslag til justering av eiendomsskatten, fra null økning, via 30 millioner til 52 millioner.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan man kan dekke inn dette underskuddet uten å øke eiendomsskatten. I så fall ville det gå kraftig ut over tjenestetilbudet. Vi har valgt å presentere tre alternativer for formannskapet, fordi her må det gjøres noen hovedvalg som er høyst politiske, sier Frekhaug.

Velger politikerne å ikke øke eiendomsskatten, må kommunen redusere tjenestetilbudet tilsvarende 63 millioner kroner.

Ingen konkrete tall

Rådmannen har foreløpig ikke tall på hvor mye eiendomsskatten vil kunne øke for hver enkelt husstand, om det høyeste alternativet skulle innføres. En rask utregning Sunnmørsposten har gjort, basert på antall boliger i Ålesund, viser at det kan være snakk om rundt 2.300 kroner i snitt per bolig.

Dette kommer i tillegg til dagens eiendomsskatt. Her er det likevel snakk om en høyst unøyaktig utregning, fordi eiendomsskatten avhenger av en rekke variabler.