Det er lørdag ettermiddag og strikkekino-debut i Ålesund. Iniativtager Tone Eidsvig er spent på hvor mange som vil trosse sola og krype inn i mørket og ned i en kinostol for å se filmen «Pride».

Terapi

- Strikking er avslapping og terapi, det senker hvilkepulsen, og noen mener at det er bedre en yoga, forteller Eidsvig, mens hun skuer ut på Løvenvoldgata som er badet i sol.

- Det har vært stor interesse for strikkekino, men vi konkurrerer med både sola, konfirmasjoner og flere festivaler sier Eidsvig håprefullt.

Ny runde

Men 22 strikkende damer på premieren gir nok pågangsmot til å fortsette.

- De som ikke kunne komme idag har satt et krav om en ny mulighet. Så nå skal vi legge en strategi for hvordan vi når ut til folk. Så blir det en ny mulighet til høsten, sier Eidsvig.

Strikke-snop

Inne i kinosalen høres summende stemmer og latter. Det er stadig noen som sneier innom kiosken.

– Er det mulig å spise popcorn når du strikker?

- Strikking lar seg lett kombinere med både popcorn og Troika, sier Jorunn Havnegjerde og Wenche Otlo med overbesvisning.

Strikkepinnene går i takt med praten.

– Vi kan ikke se på film uten å strikke eller ha noe håndarbeid, sier Wenche.

Og mens de fleste sverger til enkle strikketøy på kino, har Jorunn ei jakke med mye mønter på, i fanget. Ett av hennes fire strikkeprosjekt, akkurat nå.

- Repeterende mønster går fint, ler Jorunn.

Og rundt om i salen går diskusjoner om både garnkroker, garnsalg og strikkeoppskrifter i et sammensurium av andre temaer.

Facebook

Så nærmer det seg filmstart. Tone er allerede igang med planleggingen av neste strikkekino, der ho trippende venter på de siste som har bestilt billett.

Og idet reklamen går mot slutten, praten stilner og filmen drar igang, er driftige damer allerede på facebook med gruppa «Strikkekino i Ålesund.

Iniativtager Tone Eidsvig. Foto: June R. Johansen
<strong>Fast inventar:</strong> Kino og popkorn hører sammen også for de strikkeglade. Wenche Otlo trosset sola og var på strikkekino-premiere på Løvenvold kino på lørdag, sammen med Bjørg Bersvendsen. – Nå har det vært drittvær så lenge at det kunne holdt ut dagen i dag, ler Wenche. Foto: June R. Johansen