Posthistorien i Spjelkavik er eldgammel. For noen år siden fortalte boktrykker og posthistoriker Oddvar Jan Melsæter litt om dette.

– Det første spor av postkontor i dagens Ålesund jeg har funnet var i 1730. Da var det futen Nicolai Astrup som bodde i Spjelkavik som var fungerende postmottaker, sa Oddvar Jan Melsæter til Sunnmørsposten i 2011.

Følg smp.no på Facebook

På kurs

Rema 1000 på Moa som tar over tirsdag går dermed inn i en lang posthistorie.

– Vi gleder oss til å begynne med Post i Butikk og vi ønsker alle velkommen hit, sier Eli Vatnehol ved Rema 1000 på Moa.

Seks av de ansatte der har vært på kurs og de har vært i andre butikker for å lære. Etter hvert skal alle lære seg postbehandling. I butikken er det også 30 postbokser fra starten, men i bedriftssenteret i Breivika skal det være 420 postbokser.

– Vi har åpent fra ni til 22 hverdager og til 20 lørdager, sier Vatnehol.

Størst i fylket

– Vi er den største Post i Butikk i Møre og Romsdal. Det er hele 10 000 husstander som sokner hit, forteller Eli Vatnehol.

Da vi var innom Spjelkavik postkontor kom vi til et ribbet kontor, og de ansatte så ut til å være preget av at de skulle stenge om noen timer. Fire av dem skal begynne i bedriftssenteret i den gamle postterminalen i Breivika og noen skal slutte.

Spjelkavik postkontor har vært i Osdalgården siden 2003, og før det var de flere steder. En stund var det to postkontor, ett på Moa og ett i Vika.

– Vi har hatt mange kunder og kontoret her har gått bra. Vi legger ikke skjul på at dette er trist, sier daglig leder Else Gunn Hoel.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Slutt i oktober

Dermed er det bare Ålesund postkontor igjen, men det stenger den 6. oktober, opplyser daglig leder Geir Gjelsten.

Men det skal fortsatt være postbokser i Torghallen og Bunnpris skal ha Post i Butikk. Det blir også Post i Butikk i Kremmergaarden.

Det eneste tradisjonelle postkontoret som får eksistere er det på Molde. På det meste var det 90 postkontorer på Sunnmøre.

Noen av de siste posttjenester ved Spjelkavik postkontor blir utført. Her er Tove Høistad, Eva Tenfjord, Marit Ulstein Farstad, Hildegunn Godø og daglig leder Else Gunn Hoel.