SUNNMØRE TINGRETT (smp.no): En NAV-ansatt som vitnet i rettsaken etter Aksla-drapet fortalte om hvordan hun hadde opplevd den tiltalte i sine møter med ham.

Blant det som kom fram var at tiltalte uoppfordret hadde tatt opp voldtekt som tema på en tur for kursdeltakere fra NAV på Aksla i mai i fjor.

Han skal ha sagt at: «Hvis det var noen som hadde voldtatt datteren min, hadde jeg drept personen», fortalte vitnet.

Hun kunne også fortelle at en annen person hadde opplevd en tilsvarende episode, og at begge hadde stusset over at tiltalte valgte å ta opp temaet.

Det er tidligere kjent at tiltalte var inne til rusbehandling ved en institusjon i Trondheim. Denne var ment å skulle vare i 18 måneder, men ble avbrutt av tiltalte i mars, fordi han etter eget utsagn var rusfri.  Deretter ble han overført til soning i fengsel, og han ble prøveløslatt i april.

Kunne ikke tvangsinnlegges

I tiden etterpå deltok han på noen samlinger på et kurs som hadde som mål å få folk i arbeid, men vitnet hadde liten tro på at tiltalte ville klare det uten rusbehandling.

Det var også temaet da bistandsadvokaten slapp til med spørsmål:

– Er det realistisk at en person som startet med rus når han var 14 år, og etter eget utsagn hadde ruset seg daglig de siste årene, kan klare å bli rusfri etter to-tre måneders behandling?

NAV-vitnet svarte benektende på dette, men forklarte at de heller ikke hadde mulighet til å tvangsinnlegge tiltalte.

Les også: Anjas mor med gripende vitnesbyrd i retten

– Usedvanlig åpen og ærlig

Ifølge vitnemålet ble de enige om at tiltalte skulle forsøke med ny rusbehandling, ettersom han hadde sprukket.

Han ønsket at behandlingen denne gangen skulle skje i hjemmeområdet i Ålesund. Bare få dager før drapet 19. august ble han henvist til behandling ved Vestmo Behandlingssenter.

Vitnet fortalte at hun aldri hadde opplevd ubehageligheter i forbindelse med sine møter med tiltalte.

– Egentlig synes jeg han har vær usedvanlig åpen og ærlig om problemene sine, og jeg har opplevd han som motivert, sa vitnet.

Vår kommentator: Torsdag var politiets store dag i retten

Sendte melding drapsdagen

Hun fortalte også at tiltalte drapsdagen 28. august sendte en tekstmelding på ettermiddagen. Der etterlyste han svar om et møte han skulle ha med Vestmo.

På dette tidspunktet i forklaringen måtte vitnet ta en pause, før hun forklarte at hun ikke svarte tiltalte på meldingen denne dagen fordi hun var bortreist.

Flere ganger i dagene som fulgte var den NAV-ansatte i kontakt med tiltalte fram til han ble pågrepet. Han hadde også en time den 3. september, men den møtte han ikke til.

4. september ble han pågrepet.

Gråt i samtale om datteren

Retten fikk også høre fra psykologen som har behandlet tiltalte i Bergen fengsel, der han har sittet i varetekt fram til kort tid før rettssaken.

Han kunne fortelle om et godt samarbeidsforhold uten trusler av noe slag, og at tiltalte var særlig opptatt av datteren sin.

Etter at tiltalte i starten framstilte seg som tøff og sterk, la han vekk dette og viste sårbare sider. Blant annet gråt han under en samtale da de kom inn på datteren.

Tingrettsdommer Knut Gjøen ville også vite om han hadde vist noen form for anger på vegne av drapsofferet eller de etterlatte, men det kunne ikke psykologen si sikkert.

En personlighetstest som ble utført av psykologen konkluderte med at tiltalte hadde en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Politiet opphever sperringene ved området Anja Weløy Aarseth ble drept av Steven Dan Danielsen (innfelt). Foto: Stig Vågnes/Privat