– Jeg må si det som det er: Arbeidsgiveren min bør skamme seg. Jeg forstår at dette skyldes vanskelig økonomi. Men de har satt seg selv i denne posisjonen, og ikke et ord til forståelse eller beklagelse kommer vår vei, sier tillitsvalgt Anders Gamlem i Utdanningsforbundet.

Det de trolig får, er en oppusset vestvegg - men det hjelper lite når muggsoppen i følge de ansatte har gode vekstvilkår i resten av bygget.

Blir syke

Verneombud Nils T. Giske viser fram en fersk arbeidsmiljøundersøkelse som er gjort ved skolen.

Her oppgir flertallet av de ansatte at de ofte eller iblant opplever tretthet, hodepine, konsentrasjonsproblemer eller kløe, svie og irritasjon i luftveiene.

To ansatte har fått påvist astma, i 2012 og 2014, som de ikke hadde tidligere.

I tillegg er en person sykmeldt, med beskjed fra legen om at vedkommende ikke bør komme tilbake til Kolvikbakken for å jobbe.

– Det er så enormt med fukt og dritt i veggene her, som er kapslet inne i tidligere forsøk på oppussing. Jeg har arbeidet her i 30 år. og stadig vekk har vi opplevd å bli skudd bakover i køa. Det gjør oss rett og slett oppgitt.

– Påvirker det sykefraværet?

– Vi har ikke unormalt høyt fravær. Det tror jeg kommer av at mange møter på jobb selv om de har plager. Vi vet at det ikke er lett å få noen til å steppe inn på kort varsel, sier Giske.

Synd på barna

De to sier at de nekter å gi opp kampen for at skolen skal rustes opp. Innendørs veksler det mellom kokvarmt, iskaldt og trekkfullt.

– Vi spøker med at vi heldigvis har naturlig solavskjerming, siden så mange av vinduene er punktert og dugger igjen, sier Giske.

Lærerne fortviler over at barna må holde ut under slike forhold: – Helsa deres er Ålesund kommunes ansvar, sier Gamlem.

<strong>Forfall:</strong> Dette vinduet ble dekket med en treplate da det ble ødelagt. Slik har det stått i et tiår, sier verneombud Nils T. Giske.