- Dette lukter Ikea lang veg, utbrøt Tore Johan Øvstebø da formannskapet tirsdag skulle behandle avtalen som fjerner en forkjøpsrett på det som nå bare kalles Ikea-tomta på Moa.

Øvstebø mente at avtalen bare betyr at kommunen er klar til å gå i dialog med møbel-giganten – uten at politikerne har tatt den store Ikea-debatten.

Ordfører Bjørn Tømmerdal håpet at den debatten ikke skulle ta laus i formannskapet, og han understreket at dette bare handler om å få avslutta opsjons-saken.  Ordføreren håpet at formannskapet ikke kom til å sette kjepper i hjula for akkurat det.

Forkjøpsrett

Det var i 1996 at bystyret vedtok at Byggtorget AS skulle få en rett til å kjøpe 11,8 mål av eiendommen som ligger rett nord for kino/svømmehallen og kirka på Moa. Salget ble aldri realisert, blant annet fordi tomta relativt raskt ble berørt av et alternativ til ny E136. Det ble nedlagt byggeforbud for hele området fram til 2007. Nå foregår det et reguleringsarbeid som snart er avsluttet.

I hele denne tiden har Byggtorget AS som nå heter Byggtorget Eeiendom AS, forholdt seg til vedtaket fra 1996, og forutsatt at kjøpsretten fremdeles står ved lag.  Det samme har kommunen.

Forespørsel

I 2013 kom det en konkret forespørsel fra Ikea om å få kjøpe tomta, og dermed ble det svært aktuelt å avklare forholdene omkring forkjøpsretten. I formannskapet ble det satt spørsmålstegn ved at Ikea  er nevnt i avtalen, noe rådmannen sa seg enig i. Ålesund kommune kan velge å selge tomta til andre eller utvikle den selv, men forkjøpsretten må uansett ut av verden.

Dialog

I lang tid har det vært en dialog mellom kommunen og Byggtorget om denne saken, og partene har  kompromisset seg fram til en avtale som bystyret må ta endelig stilling til. Kompromisset innebærer at Byggtorget fraskriver seg retten til Ikea-tomta mot at de får kjøpe ei kommunal tomt som består av to eiendommer i Øvre Holen.

Eiendommene er på rundt 6,5 mål, og Byggtorget skal betale 4,6 millioner kroner. Dette tilsvarer en kvadratmeterpris på ca. 700 kroner. Rådmannen skriver at man med denne prisen har tatt hensyn til at Byggtorget har hatt kostnader i forbindelse med «opsjonstomta» på Moa.

Byggtorget skal selv utarbeide ny reguleringsplan for eiendommene i Øvre Holen der det er forutsatt at det skal bygges boliger. Dersom det ikke blir regulert til boliger, skal Byggtorget få kjøpe et annet kommunalt utbyggingsareal.

Avtalen sier også at Byggtorget skal få forkjøpsrett til kommunale arealer i Borgundfjordvegen dersom det blir aktuelt med salg.

Gullkanta

- Alle vil ha Ikea, men til hvilken pris? spurte Eva Vinje Aurdal (Ap).

Hun mente at kommunen nå er i ferd med å inngå en dårlig avtale for å få Ikea til byen.

- Opsjonsavtalen fra 1996 har vært gullkanta for Byggtorget. Nå kan de høste fruktene av den. Hadde det ikke vært for Ikea, burde vi ha gått til retten for å avklare opsjonssaken, mente Eva Vinje Aurdal.

Hun sa også at hun føler seg litt lurt når avtalen lover vekk et areal som kanskje skal selges en gang i framtida. Da kommer man i samme situasjon som på Ikea-tomta: Noen har en forkjøpsrett.

Dette har også styret i Ålesund kommunale eiendom vært skeptisk til. I vedtaket som ble gjort i februar slutter ÅKE seg til avtalen, men er kritiske til å gi forkjøpsrett på en annen kommunal tomt.

<strong>VAREHUS:</strong> Slependen i Bærum huser ett av Ikea sine varehus. Om et par år kan et nytt stå ferdig på Moa i Ålesund. Foto: Lise Åserud / Scanpix Foto: Lise Åserud / Scanpix