Det sier Gunn Berit Gjerde som representerer Venstre i hovedstyret i KS. Gjerde sitter også i ei KS-gruppe som én gang i året møter statsråder for å diskutere saker som organisasjonen mener er spesielt viktige.

Møtte Horne og Høie

– Onsdag denne uka møtte vi helse- og omsorgsminister Bent Høie og barne- og likestillingsminister Solveig Horne der avlasterdommen var et tema, forteller Gunn Berit Gjerde.

En støttekontakt og avlaster fra Ålesund gikk til sak mot kommunen og krevde fast ansettelse. Saken gikk helt til Høyesterett som ga saksøkeren medhold. Dette får store konsekvenser både for norske kommuner og alle som har avlaster- og støttekontaktordninger.

Endre loven

– Slik vi ser det, er det heller ikke mulig for kommunene å organisere disse tjenestene slik dommen forutsetter, og derfor vil KS også at det snarligst blir satt i gang et arbeid for å endre loven, sier Gunn Berit Gjerde. Det må bli mulig for kommunene å inngå oppdragskontrakter med støttekontakter og avlastere i et begrenset omfang.

BAKGRUNN: Høyesterettsdom kan få store konsekvenser: Flere tusen barn kan miste avlastningstilbud

Bekymret

Gjerde er dypt bekymret for de familiene som får merke konsekvensene av dommen. Familien Lade Johansen fortalte sin historie i Sunnmørsposten onsdag. 16 år gamle Elise står nå i fare for å miste tilbudet om avlastning.

– I 2014 var det i hele landet 7.713 mennesker som fikk avlastningstjenester, og det ble fattet over 30.000 enkeltvedtak om støttekontakter. Ålesund alene har 325 oppdragskontrakter, sier Gunn Berit Gjerde. Disse tjenestene er svært viktige for dem det gjelder.

Også arbeidsminister Anniken Hauglie skal se på saken, melder departementet onsdag.

Tar tid

– Men det kan ta lang tid å endre loven?

– Derfor er det så viktig at arbeidet med lovendring skjer så raskt som mulig. KS kommer i hvert fall til å sette store ressurser inn på dette, forsikrer Gjerde.

– Kom det lovnader fra de to statsrådene?

– De kan selvsagt ikke komme med konkrete lovnader over bordet, men de var lyttende og skjønner nok alvoret i saken.

Gunn Berit Gjerde sier også at hun tviler på om Høyesterett virkelig har sett konsekvensene av denne dommen.