- Strømbruddet viser hvor sårbare vi er uten nødvendig backup, sier Grimstad.

Statnett 420 kV-linja fra Fardal i Sogn til Ørskog i Møre og Romsdal skal sikre stabil kraftforsyning til Midt-Norge. Linja har blitt betydelig forsinket, og det første anslaget var at den skulle stå ferdig i 2012. Etter gjentatte forsinkelser skulle linja stå ferdig i 2016, men i sommer informerte Statnett om at det ikke ville skje. De ville da heller ikke si når linja kunne stå klar.

Grunneierkonflikt

Bygginga av kraftlinja Ørskog-Fardal er nå som kjent forsinket på grunn av grunneierkonflikter i Nordfjord, og der det er stans i arbeidet i Myklebustdalen i Bremanger i påvente av en juridisk avklaring.

- Min kjepphest er at når det gjelder livsviktig infrastruktur må vi ha statllig planleggingsregime. Det vil redusere mulighetene for å stoppe viktige prosjekter, sier Oskar Grimstad.

- Partene må søke løsninger

Olje- og energidepartementet fastslo i september at konsesjonsvedtaket fra desember 2011 for Ørskog-Sogndal prosjektet skulle opprettholdes.

- Men så lenge det er ankemuligheter vil dette i verste fall utsette linja i flere år. Min oppfordring er at partene må komme sammen og søke å få på plass en ordning slik at vi nå kan få denne linja på plass, sier Grimstad.

Han legger til at investeringene og prosjektet er kommet så langt i Myklebustdalen at det vil være meningsløst å søke å flytte traseen, og at linja derfor må fullføres gjennom Myklebustdalen.

Ny kraftlinje mellom Ørskog og Fardal skal sikre stabil strømforsyning til kraftområdet i Midt Norge. Foto: Knut Arne Aarset