Tre brødre og en forretningspartner som er involvert i de to selskapene, risikerer å bli straffeforfulgt i kjølvannet av konkursene.

Har konkurskarantene

To av brødrene har allerede karantene etter at et tidligere restaurantselskap gikk konkurs i 2015. Likevel mener bostyreren for den ene konkursen som nå er til behandling i Sunnmøre tingrett at de har fortsatt å drive restaurantvirksomhet. Bakgrunnen for begge konkurs- begjæringene var krav fra skattemyndighetene på rundt en halv million kroner.

I første rekke er det brødrene som skal ha begått det bostyrerne mener er straffbart. Forretningspartneren skal ha overtatt aksjene i begge selskapene få måneder før de ble begjært konkurs.

Partneren har imidlertid en mer beskjeden rolle i de kritiske bemerkningene fra bostyrerne.

Kjøretimer og tannlegebesøk

«Forretningsdriften kan oppsummeres som svært uryddig», er bostyrer Christian Garmanns konklusjon om det første selskapet som ble slått konkurs.

I den foreløpige beretningen som er levert til tingretten lister advokaten opp ni punkter med det han mener er straffbare forhold og som er meldt til politiet: Underslag, utbetaling av utbytte i strid med aksje- loven, og manglende regnskapsføring, skattetrekk og momsinnbetalinger. Dette er først og fremst knyttet til to av brødrene.

Utbyttet skal ha blitt tatt ut for å betale et lån på nær en halv million kroner – som bostyrer mener skal tilbake- betales. I tillegg har bostyrer sendt krav om tilbakebetaling av om lag 1,1 millioner kroner for uttak uten bilag.

Det er videre lagt fram bilag for å dekke utgifter som bostyrer mener ikke har noe med forretningsvirksomheten å gjøre – som kjøretimer og tannlegebehandling. Kravene på nær 400.000 kroner som er meldt inn, mener bostyrer det ikke er dekning for. Selskapets eien-deler ble opplyst å være en frityrgrill, en komfyr og drøyt 3.000 kroner på en bankkonto.

Pågrepet av politiet

Av beretningene til tingretten går det tydelig fram at det er en utfordring å få oversikt over hva som har skjedd i selskapene. At flere av de involverte har vært nødt til å bli pågrepet av politiet for å komme til bostyrerens kontor for å forklare seg på kontoret til advokat og bostyrer Cathrin Myre Skram – som tar seg av den andre konkursen – har ikke gjort situasjonen enklere.

– Det er veldig spesielt og det tilhører sjeldenhetene at man må gå til slike skritt, sier hun til Sunnmørsposten.

I den foreløpige beretningen som tar for seg denne konkursen går det fram at det så langt er registrert 18 for-dringer på drøyt 670.000 kroner til sammen, og et lønnskrav. Av verdier sto det drøyt 64.000 kroner på konto, men driftsutstyret skal ha tilhørt en av brødrene privat og vare- lageret var eiendommen til et nystartet selskap.

Fått midler til gransking

Advokat Skram viser til fire punkter hvor hun mener det er begått straffbare forhold. Per i dag venter hun på en rapport fra borevisor før den videre behandlingen. Det vil også her bli vurdert om utbytteutbetaling, kontantutbetalinger og bruk av bedriftens konto til private formål har skjedd på lovlig vis.

Det er innvilget 100.000 kroner fra justisdepartementets garantiordning for å granske økonomien i selskapet. I den andre konkursen er det også søkt om slike midler, og kreditorene er spurt om de vil stille sikkerhet for å få inn kravene mot to av brødrene.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med av brødrene, men ikke fått vedkommende til å svare på spørsmål. De andre brødrene og partneren, har ikke besvart Sunnmørspostens telefonhenvendelser.

Oppdatert 28. mars: Konkursbrødre: – Vi er ikke kjeltringer (krever abonnement)

Bostyrer: Advokat Christian Garmann (bildet) og advokatfullmektig Sjur Engelsen Lange har stått for bobehandlingen av selskapet som først ble slått konkurs. Arkivfoto Line Helgesen Foto: Line Helgesen