– Det er mye som bidrar til å holde oppe aktiviteten til neste år og som motvirker et oljerelatert fall, mener sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre.

Bra år for næringslivet

Inge Furre venter et høyt aktivitetsnivå i fylket i 2015, men vi kan ikke unngå en liten økning i arbeidsledigheten de neste årene.

– Vi tror at 2015 blir et gjennomgående bra år for næringslivet i fylket, og med et høyt aktivitetsnivå i de fleste næringer, sier Inge Furre.

Den samlede produksjonsveksten i fylket vil likevel bli lavere enn det vi har vært vant med de siste årene, ifølge Furre.

– Vi må derfor regne med at arbeidsledigheten vil øke litt gjennom 2015. Men utgangspunktet er jo veldig bra. Vi hadde bare 2,1 prosent arbeidsledighet nå i desember, sier han.

Olje og kronekurs

Den viktigste enkeltårsaken til en lavere produksjonsvekst, er den relativt kraftige nedgangen i oljeinvesteringene neste år. Dette skyldes igjen oljeselskapenes fokus på kostnadskutt og fallet i oljeprisen.

– Men det er mange positive ting som skjer. Eksportindustrien vil dra nytte av den svake kronekursen. Det ser også ut som aktiviteten innen skipsbyggingsindustrien vil være på et relativt høyt nivå neste år. Fiskeri vil også nyte godt av en svakere kronekurs og en gunstig utvikling på fiskeprisene, blant annet på laks. Også reiselivsnæringen vil nyte godt av en svak krone, sier Furre.

Husholdningene

Også innenfor privat tjenesteyting, blant annet varehandel, forventes et relativt høyt aktivitetsnivå til neste år.

– Husholdningene har relativt god økonomi og med lav arbeidsledighet og lav rente, påpeker han.

Som følge av en ekspansiv finanspolitikk, vil det også være et relativt høyt aktivitetsnivå innen offentlig sektor, noe som også kommer fylket til gode.

Oppsummert

– Summen av dette er at vi er langt unna en krisestemning i nordvest. Det er mye som bidrar til å holde aktiviteten oppe i fylket vårt til neste år, og som motvirker fallet i oljeinvesteringene og oljerelatert virksomhet, sier Furre.