«Service and pick up point»

Dette blir en mindre utgave av Ikea uten kjøttboller og ballrom for barna, noe midt i mellom en nettbutikk og et varehus. I første omgang får Ålesund utstillinger og vareutleveringer. Kundene kan se og føle på varene, men ikke plukke dem med seg som i et tradisjonelt varehus.

Les også: Moa kan bli Norges største kjøpesenter

All handel skjer via ikea.no. I Ålesund kommer det showroom hovedsaklig for kjøkken, bad og soverom. Varene bestilles på nett, men hentes på Nordre Holen, opplyser Willanger.

Endelig åpningsdato er ikke klar. Men det blir i januar.

Trenger folk

- Alle nettbestillinger går fra sentrallageret i Sverige. Den store endringen er at vi kommer nærmere kundene som får ta og føle på produktene, teste løsninger og snakke med eksperter på design og løsninger.

Les også: Vil ikke selge Moa-tomta til Ikea

Willanger håper at Ikea kan ansette lokale folk.

- Vi er på jakt etter 20 medarbeidere. Noen vil være fra andre Ikea varehus. Men hovedsakelig vil staben bestå av lokale folk. Jeg oppfordrer alle som synes detteer spennende og glad i møbler og folk ta kontakt med oss.

Signerer kontrakt i nærmeste framtid

Willanger beroliger alle som måtte bekymre seg for de opprinnelige ikeaplanene. Det kommer et Ikea-varehus i Ålesund. Byggeplanene på Moa er ikke lagt på is. «Service and pick up»-løsningen på Nordre Holen etableres mens man jobber med Moa-alternativet.

- Dette skjer parallellt med at vi er i ferd med å signere kontrakten med Ålesund kommunale eiendomsselskap for å få åpnet et varehus på Moa.

Det er snakk om en stor investering som det tar tid å få på plass både for Ikea og for kommunen. Vi er i nærmeste framtrid klar for å signere med kommunen. Kontrakten betinger en intern godkjenning som vi er avhengig av å få fra Ikea globalt. Dette er lagt inn i kontakten, presiserer VWillanger.

Varehuset kommer i 2019

Ikea planlegger et fullstendig varehus.

- Varehusene våre i Norge ligger mellom 20.000-40.000 kvadratmeter. Antall etasjer varierer også noe. Vi jobber med å bygge et standard Ikea-varehus innenfor denne størrelsen. Dette gjør at vi trenger tid. Mye skal legges til rette både for oss og komunen.

Størrelse og arealet på varehuset gjør at vi trenger  tar tid. Mye skal legges til rette både for oss , kommunen og området rundt oss. Arbeidet starter når vi har en kontrakt og kan gå videre med å regulere tomten. I samarbeid med kommunen og Statens vegvesen vi vi se på alle forhold omkring reguleringsplanen og konsekvensutreningen.

- Hvor lang tid tar det før varehuset er på plass på Moa?

- Når alt på plass setter vi igang med en reguleringsprosess. Vi regner med det vil ta to år å regulere tomten og ett år reise bygget. Ikeas varehus på Moa vil tidligst åpne dørene i 2019. Men allerede om tre-fire måneder blir det muligheter til å handle med god veiledning og masse inspirasjon, sier Willanger og tilføyer at Ikea har hatt en god vekst innen netthandel siden de startet med det.

Ulike konsept

- Vi ser vi må tilpasse oss kundenes endrede handlemønster. Være tilgjengelig i flere kanaler. Ikea konseptet er 60 år gammelt. Vi har ingen konkrete planer om flere «Service and pick up point», men har flere markeder. I Tyskland og København eksisterer andre varianter av konseptet der vi legger varehus i bykjernen.

Vi har planer om et stort varehus Hovedbanegården i København. Dette er et annet konsept fordi færre og færre har bil og reiser kollektivt. Dermed satser man på å etablere seg midt i sentrum og ikke utenfor. Det er noe av det samme vi ruller ut i  Norge.

Vi  har flere byer i kikkerten for service og pick up point løsningen, men det er ikke nødvendigvis avhengig av at har varehus på planen. Kjernen dette er en utvikling der en ser at  kundene ikke nødvendigvis ønsker reise langt for å gå på varehus, men ønsker sitte i sofaen sin og bestille en ny sofa, sier Kristian Willanger.

Trafikk og miljø

- Hva gjør Ikea for at reguleringsprosessen på Moa skal gå greit?

- Vi vil ta for oss reguleringsprosessen og konsevensutredningen i detalj og ønsker en åpen dialog med alle interessenter og vil samarbeide med eksperter innen trafikk og miljø og så videre.  Vi vil ha utredet alle konsekvenser av alle følger av at vi etablerer oss. Vi kommer til å kjøre informasjonsmøter som alle kan delta på.  I reguleringsplaner ligger også høringsrunder der en kan komme med innspill.

- Dere skal bygge et varehus ved siden av ei kirke og en urnelund. Vil Ikea sørge for nye vegløsninger og fin park?

- Selvfølgelig blir dette en del av alt som skal utredes. Vi er veldig opptatt av å ha en løsning alle er fornøyd med. I Åsane i Bergen ligger Ikea-varehus nær en kirke. Vi har ulike eksempel på at vi har bidratt i arbeidet med å skape gode trafikkløsninger. Det blir en del av en reguleringsprosess hvor en får kartlagt ulike behov for eksempelvis trafikk. Det er for tidlig å gå i deltajer, sier Kristian Willanger.

Kristian Willanger sier Ikea er klar til å signere kontrakt i nærmeste fremtid om bygging av varehuset på Moa.