Nå varsler fylkesmannen at kommunekartet de kommer til å sende inn til kommunalminister Jan Tore Sanner vil se ganske annerledes ut.

– Det er stor sannsynlighet for at fylkesmannens anbefaling er noe annerledes enn vedtakene kommunene har gjort. Vi må møte morgendagen med en annen organisering enn vi har i dag, sier assisterende fylkesmann, Rigmor Brøste.

To faktorer

Hun letter nå litt på sløret om hvordan fylkesmannen ser på oppdraget med å tegne kommunekart for fylket.

– Vi sitter ikke på fasiten, men vi har fått et sjølstendig oppdrag fra departementet og kommer til å svare ut det, sier Brøste.

Hun sier de særlig vil legge vekt på to faktorer. Det er befolkningsutvikling og alderssammensetting i mange av de mindre kommunene og hvordan kommunestrukturen bør se ut rundt de tre byene i fylket.

– Når det gjelder kommunestrukturen rundt byene så dreier det seg om å bygge felles bo- og arbeidsmarked. For de mindre kommunene så er det et spørsmål om de er robuste og har bærekraft nok til å møte framtidens krav til å levere velferdstjenester, sier Brøste.

– Så vil vi sammen med vår faglige utredning sende inn til departementet alt materiale vi har fått fra de enkelte kommunene. Resultatene i folkeavstemningene er en del av det materiale som blir sendt inn, påpeker Brøste.

Fornøyd

Mer konkret om kommunegrensene ønsker hun ikke å være før fylkesmannen legger fram sitt forslag til kommuneinndeling på en pressekonferanse 3. oktober.

Hun mener prosessene som er gjennomført i alle kommunene, og vedtakene om sammenslåinger, er nok til å skape en ny dynamikk i debatten rundt kommunesammenslåinger.

– Det er i alt 10 kommuner med til sammen 108.000 innbyggere som har sagt ja til å slå seg sammen med andre. Det er ikke noen dårlig resultat slik vi ser det, sier Brøste.

På Sunnmøre dreier det seg om at Sandøy og Skodje har sagt ja til å gå sammen med Ålesund, Volda har avtale om å gå sammen med Hornindal.

<strong>Kart:</strong> Assisterende fylkesmann, Rigmor Brøste, varsler endringer når de legger fram sitt kommunekart for fylket 3. oktober.