Fjordlaks er den eneste oppdretteren i indre deler av Storfjorden, og holdes derfor ansvarlig for problemene som Mattilsynet peker på når det gjelder overskridelse av grensene for lakselus.

Lakselus

Problemene begynte da det ble konstatert lakselus i Storfjorden som hadde nedsatt følsomhet mot de mest brukte lusemidlene. Dermed måtte Fjordlaks gå over til å bruke en behandling som krever bruk av brønnbåter.

– Vi tar dette på alvor, men vi har kommet for seint i gang i forhold til fristene som Mattilsynet har satt. Årsakene er at vi må kjøpe tjenester, først og fremst fra Brønnbåter, men kapasiteten er ikke stor nok. Det er noe hele næringen sliter med, sier Flølo.

Slakter ut

Fjordlaks opplyser at det er satt i verk utslakting av fisk ved to lokaliteter i vinter.

– Opshaugvik ble slaktet ut før jul, og nå har vi kommet langt på vei med å slakte ut lokaliteten på Overåneset Øst. Ved Vindsneset og øvrige lokaliteter har vi hatt en vellykkede avlusinger, så der har vi kontroll. Vi arbeider nå med å få på plass utstyr for ikke medikamentell behandling mot lakselus, og håper dette snart er på plass sier Flølo.Samtidig har Mattilsynet gitt pålegg om halvert utsett i to lokaliteter, og varslet pålegg om redusert utsett i en tredje. Vedtakene er påklaget fra Fjordlaks Aqua AS sin side. Det første pålegget ble varslet alt i mars i fjor, men Mattilsynet opplyser at det ikke blir noen avgjørelse i klagesakene før til sommeren.

Halvert utsett

– Det er vel alvorlig for Fjordlaks Aqua dersom utsettet må halveres ved tre lokaliteter?

–Ved to av lokalitetene er utsettene allerede halvert. Det er klart det er alvorlig og at dette helt klart vil få konsekvenser for produksjonen i 2016, sier Svein Flølo.