Det er kommunens virksomhet for veg, anlegg og park sammen med fagkyndige naturforvaltere som er i gang med å restaurere kystlyngheia på Kverve på Ellingsøy.

Skjøtsel

– Kystlyngheiene er avhengige av beiting og at folk driver skjøtsel for at de skal bestå. Lyngheiene er en trua naturtype og er blant de eldste kulturmarkene vi har. Derfor er det også viktig å ta vare på dem.

Det sier Tor-Amund Røsberg som er en av initiativtakerne til prosjektet på Kverve. Han driver sitt eget firma innenfor naturfagkonsultasjon, og har siden i fjor sommer jobbet med å fjerne uønska arter fra neset.

– Blant annet buskfuru og lønn. Og nå skal gammel og tørr lyng fjernes, forteller Røsberg.

Fylkeskommunen har bidratt med penger til prosjektet

Starter klokka 12.00

Landskapsingeniør Linda Fiskerstrand Sperre på VAP-avdelingen forteller at den kontrollerte lyngbrannen skal settes i gang klokka 12.00 lørdag formiddag.

– Det er meldt gunstig vindretning, og brannvesenet har vært med på planleggingen. De hjelper oss også med nødvendig utstyr, og det vil være rundt ti personer til stede for å passe på.

Når arbeidet er avslutta, er området ytterst på Kverve gjort klart til ny, frisk lyng og forhåpentligvis flere arter som hører naturlig til i dette landskapet.

Villsauer

Tidligere sørget beitedyr for å hindre at lyngheiene grodde igjen.

– Vi har kontakt med villsaueiere som kan tenke seg å bruke området, sier Linda Fiskerstrand Sperre.

I tillegg til å ta vare på naturtypen, er lyngbrenninga også brannforebyggende.

– Gammel lyng er tørr og tar lett fyr i forhold til den friske lyngen, forklarer Røsberg.

Kverveneset er et flott friluftsområde som stadig flere bruker.

– Dessverre er det mye plast og skrot her nå, men det jobbes med å få til en opprydning, sier Linda Fiskerstrand Sperre.

Men først skal noen mål kystlynghei gå opp i røyk – noe som blir synlig fra store deler av Ålesundsområdet. Men ta det helt rolig. Dette er en brann som er under full kontroll.