SUNNMØRE TINGRETT (smp.no): Sjefsetterforsker Sindre Ryssevik forklarte seg sammen med flere polititjenestemenn i Aksla-saken i Sunnmøre tingrett onsdag.

De tok både for seg bevegelser og spor som er knyttet til ranet av Pluto-kiosken, og til drapet om lag en time senere.

Politiet mener at flere bevis svekker den tiltalte, Steven Dan (Paco) Danielsen, sin forklaring.

Bred etterforskning

Ålesund-politiet satte i verk en bred og omfattende etterforskning allerede før Anja Weløy Aarseth ble funnet drept på byfjellet Aksla.

– Vi skjønte raskt at dette var noe annet enn en vanlig forsvinningssak, forklarte Ryssevik.

Han gikk gjennom hvordan Anja ble funnet drept av en hundepatrulje, få meter nedenfor en benk ved en tursti på byfjellet. Etter at politiets teknikere hadde gjort sine undersøkelser, ble det raskt klart at det dreide seg om en drapssak.

– Vi var sikre på at Anja ble drept og at gjerningsstedet var på åstedet. Dermed visste vi at gjerningsmannen hadde vært der, sa Ryssevik.

Svekker tiltaltes forklaring

Blant de mest interessante tingene som Ryssevik nevnte i retten onsdag, var at politiet har elektroniske bevis som knytter tiltalte til Kråmyra klokka 18.21.

Kråmyra ligger lengre øst enn bopelen til tiltalte, og er ikke et naturlig sted å passere på vei til turstien ved Fjellstua.

Politiet mener det stemmer med at tiltalte har tatt seg til fots vestover byfjellet etter at han skal ha forsøkt å rane Pluto-kiosken.

Kjøretur med Mr. X

Tiltalte har også forklart at han var på en kjøretur med en Mr. X tidligere på dagen for å handle narkotika og forklart kjøreruten.

Forsvareren klarte imidlertid å svekke verdien av bildet, og Ryssevik hadde problemer med å svare for seg rundt utvelgelsen av bildet, og konkret når det var tatt.

Fant avtrykk fra sko

Det mest konkrete tekniske beviset politiet la fram onsdag som knytter tiltalte til ransforsøket, var et avtrykk av fottøy.

– Dette kan være avsatt med disse skoene, sa kriminalteknikeren, men la til at det ikke kunne slås fast sikkert.

Forsvareren pekte på at avtrykket kun var sikret ved hjelp av fotografi, og at det manglet en skikkelig målestokk. Krimteknikeren fortalte at det ofte blir tatt gipsavstøpninger av fotavtrykk, men at det ikke var gjort i dette tilfellet.

Han viste til at avtrykket ble oppdaget under søk, men erkjente også at det hadde svakheter.

Viste bilder av Anja

Påtalemyndigheten la også fram overvåkingsbilder av Anja og bestemoren på handletur på Moa, sammen med en kassalapp som fastslår når de to befant seg på kjøpesenteret. Retten fikk se bildene, men av hensyn til de etterlatte blir ikke disse offentliggjort.

Et annet bilde som ble lagt fram er av det politiet mener er Anja som passerer i bil på Nørve klokka 18.10. Dette bildet er offentliggjort tidligere, og ble brukt av politiet for å etterlyse tips tidlig i etterforskningen.

Ut fra dette bildet og vitneobservasjoner mener politiet å fastslå at Anja parkerte bilen på parkeringsplassen i Per Bolstads veg ved Fagerlia få minutter etterpå.

Politiet mener disse avtrykkene fra sko kan knytte tiltalte til ransforsøket av Pluto-kiosken på Nørve. Foto: Politiet