– Legen er registrert i kommunens lønnssystem fra 8. januar til 22. februar. Første registrering i datasystemet viser utført legearbeid 11. januar, opplyser fungerende rådmann Helge Svensvik overfor Sunnmørsposten.

Den utenlandske legen fikk ikke norsk godkjennelse før 15. januar, og var derfor lege uten å ha lov i fire dager.

Brøt loven

– Leger kan ikke praktisere før de har fått godkjent norsk autorisasjon. Reglene er klare, og så vidt jeg kan se, har Norddal kommune her brutt loven. Det er arbeidsgivers ansvar å sjekke at godkjennelsen er i orden før legen starter, sier Anette Bryn i Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK).

Legen var riktig nok fullverdig norsk lege da han var i kontakt med Solveig Marit Eliassen, og fikk autorisasjon i sitt hjemland 12. mars i fjor. Det er de samme kravene for å bli lege i dette landet, som i Norge. Likevel mener Bryn at det prinsipielt er viktig å være nøye på dette.

– Det spiller ingen rolle om han har tilsvarende godkjennelse fra eget hjemland. Dette er alvorlig og skal være på plass. Leger har et stort ansvar, sier Bryn i SAK.

Hun opplyser om at Statens helsetilsyn kan velge å reagere mot kommuner i slike saker.

Les også: - Dette er akutt. Vi skal ha ambulanseLes også: Hadde rykket ut selv

Skal vite

Jacob Strand er leder i Pensjonistforeningen i Møre og Romsdal og brukerrepresentant i Helse Møre og Romsdal HF og i Ambulanse Midt-Norge.

– Det må være noe med vurderingsevnen som ikke er på plass når slike ting kan skje. At en kommune tar inn en lege uten å ha sjekket at autorisasjonen er i orden, eller at man forventer at den skal komme, forbauser meg. Man skal ikke tro, man skal vite. Dette handler om trygghet for pasientene, mener Strand.

Legemangel

Ifølge SAK skjer dette fra tid til annen i små kommuner hvor det er legemangel. Norddal kommune har startet en intern gjennomgang. Kommunen vil først belyse alle sider av organiseringen når folk er tilbake fra ferie.

– Norddal kommune skal ikke bedrive lovbrudd. Utover det vil vi avvente rapporten fra Fylkesmannen, det er det jeg vil si, sier ordfører Bjørn Inge Ruset.

Les også: Solveigs siste timerLes også: Etterforsker dødsfall på sjukehuset

<strong>Rådhuset:</strong> Her ligger legekontoret i Valldal. ARKIVFOTO: TERJE ENGÅS.