Dette sier Oddvar Kongsvik i Ålesund kommune er prisen, for å gjøre det helt nødvendige slik at trappene blir brukbare og åpne i nye 100 år.

– Men vi ønsker også at anlegget blir utsmykket med ny lyssetting, opplysningsskilt og oppgradering. Det betyr at samlet utlegg blir rundt 8,4 millioner kroner.

I Sunnmørsposten fredag ble de store utgiftene til trappene kritisert. Helge Nøstdahl i Aksla vel er en av dem som stiller spørsmål om det trenger koste så mye. Han uttalte at for 200 000 kroner får en gjort det som må gjøres, men det som blir lagt på bordet til bystyret er noe helt annet.

Les Sunnmørsposten som eavis her

Flere farer

Geologer har undersøkt anlegget, og blant annet pekt på faren for utrasing av oppmurt stein på fjell.

Sunnmørsposten ble med Oddvar Kongsvik og Anne Bente Skjellum fra kommunen, og blir vist steder der de gamle murene begynner å sige ut.

Trær vokser like ved trappene og røttene sprenger seg inn i murene. Under orkanen for noen år siden rotveltet et tre og rev ned en av murene som i dag er sikret med netting. Her må folk gå på en liten trebru.

– Bare dette sikringsarbeidet kostet 70 000 kroner, og det er ikke pent slik det ligger i dag. Hvert år har kommunen brukt rundt 30 000 kroner på trappene, sier Oddvar Kongsvik.

På direkte spørsmål svarer han at dersom ikke forfallet blir stoppet, kan det hende de må stenge trappene en gang.

De ønsker at trappene skal være her i nye 100 år - og som i dag gli inn i naturen.

Følg smp.no på Facebook

Utkikkspunkt

Fjellstuetrappene skal ikke ombygges slik at de blir som et fremmedelement. Men når de setter i gang ønsker de også at de ikke bare blir oppgradert, men at de også blir utsmykket.

Dagens sti oppi Aksla har sår etter sår i asfalt og betong, og det samme har trappene som stien går over i med jevne mellomrom. Ett av tiltakene er å lage et framskutt utkikkspunkt bak pleksiglass.

– Vi må nok skifte ut rekkverket fra kanona og oppover, men ellers skal vi beholde det vi kan, sier Oddvar Kongsvik.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Rapport på nett

Rapporten fra Nordplan som ligger til grunn for diskusjonen om utgifter, ligger ute på nettsiden til kommunen. Her kan man se hvordan partier ser ut i dag og hvordan de samme stedene kan bli.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

– Vi arbeider med å fullfinansiere prosjektet som har vært ute på anbud og det har vært forhandlinger.

Istandsettingen av trappene står i budsjettet for i år. Dersom bystyret 10. april sier ja, blir det skrevet kontrakt der det er avtalt senere start for arbeidet enn tidligere planlagt.

Årets sommersesong blir nærmest uberørt. Start er 1. august og byggingen skal foregå til midten av mai neste år.