De to organisasjonene advarer innstendig om at en katastrofe er i ferd med å utspille seg i Gaza etter tre uker med omfattende israelske luftangrep.

Overbefolkning, massefordrivelse og ødeleggelse av infrastruktur knyttet til vann og strøm er årsaken til situasjonen, opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) på en pressekonferanse i Genève tirsdag.

På den samme pressekonferansen sa en representant for Redd Barna at spedbarn står i fare for å dø som følge av uttørring. Talspersonen viste til at befolkningen på Gazastripen kun har 5 prosent av vanntilførselen som de hadde før Israel gikk til krig mot Hamas etter 7. oktober-angrepet.

Brannskader

På Shifa-sykehuset, det største på Gazastripen, er det nå så lite vann igjen at de ansatte vasker seg med brakkvann, forteller overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge til NTB. Han er i Kairo som del av Norwac-delegasjonen.

– Jeg snakket med kollegaer ved Shifa-sykehuset i går. De har bare et par hundre milliliter rent vann til bruk hver dag. Det er et stort antall brannskader på Shifa som krever streng hygiene for å unngå infeksjoner, sier Gilbert.

– Mine kollegaer melder at nesten alle krigsskadde har sårinfeksjoner som fort går over til blodforgiftning. Uten ordentlig behandling fører det til død.

I tillegg til de mange som er skadd i luftangrep, er det i også et stort antall palestinere som har behov for vanlige helsetjenester – men alle sykehusene er fulle, sier Gilbert.

– Alle sykehusene i Gaza er overfylt av pasienter som er skadd og trenger behandling, og av internflyktninger som søker det lille som er igjen av sikkerhet i Gaza nå, fortsetter han.

Drivstoffmangel

Han forteller videre at helseministeren på Gazastripen har sendt ut en melding der han advarer om at Shifa-sykehuset kan gå tom for drivstoff til produksjon av elektrisitet i morgen.

– Hvis det ikke kommer drivstoff inn til Shifa-sykehuset så er det en trussel om at flere hundre pasienter som er avhengige av elektrisk drevet livreddende utstyr, vil dø, sier Gilbert.

Han sier at sykehuset tar seg av omtrent 2000 skadde, og at det i tillegg har samlet seg rundt 76.000 palestinere i og rundt bygningen for å søke beskyttelse fra luftangrepene.

Det er også 70 respiratorer og 50 kuvøser for nyfødte ved sykehuset som er avhengig av elektrisitet, sier Gilbert.

– Alt dette maskineriet vil stoppe hvis det ikke kommer drivstoff til generatorene.

Trappet opp

Israel har siden helgen trappet opp luftangrepene dag for dag samtidig som israelske soldater er i gang med en bakkeoperasjon.

Over 1 million av Gazas 2,3 millioner innbyggere er drevet på flukt, og mange av dem befinner seg nå i sør, der de er innkvartert i overbefolkede skoler og boliger.

Israel har også innført full blokade av det palestinske området, det vil si at verken mat, medisiner, medisinsk utstyr, rent vann eller drivstoff slipper inn i Gaza fra Israel.

Inntil nylig var også grensen mellom Gaza og Egypt helt stengt. Israel har den siste tiden gått med på å la noe nødhjelp slippe inn fra Egypt, men hjelpeorganisasjoner beskriver leveransene som «en dråpe i havet».