Vi står på utkikkspunktet like før Fjellstua. En svensk turistbuss snirkler seg sakte framover på veien nedenfor. Han møter en kollega i svingen, og må bare finne seg i å rygge. Det er trangt om saligheta på byfjellet.

Turister utstyrt med speilreflekskamera og mobiler stiller seg opp på rekke og rad. Fotograferer øyene og jugendbyen. Sukker henført. Liv Haddal Dyb kan bekrefte at unison gisping fra imponerte turister er vanlig kost. At Ålesund og distriktet virkelig har noe verdifullt å tilby sine besøkende turister, er hun ikke i tvil om.

Ivrig guide

Liv meldte seg på guidekurs i regi Ålesund Guideforening allerede i 2002. Hun kom over et stykke i avisa, der foreninga etterlyste personer som kunne italiensk, fransk og spansk. Dyb hadde ingen papir å vise til, men etter å ha vært misjonær for Pinsekirka Filadelfia i Chile i perioden 1973 til 1986, følte hun at hun mestra det spanske språket.

Etter at Liv ble pensjonist i fjor høst har hun gjort alvor av løftet om å trappe opp guidinga. Hun takker ja til å guide på spansk, engelsk og norsk så sant hun har mulighet til det. Og det har hun ofte. Hun får gode skussmål av kollegaer, som en flink og entusiastisk guide.

Nærhet

Liv prøver så godt hun kan å gjøre guidinga levende. Så nært som mulig. Ålesund og distriktet har så mye mer enn bybrann og natur å formidle, mener guiden. Hun setter sin ære i å formidle kunnskap om både lokalt næringsliv og historie. Og svarer på spørsmål så godt hun kan.

- Og jeg kan slett ikke svare på alt de spør om. Men da er det bedre å si at man ikke veit, enn å late som. Det blir fort gjennomskua.

Hun ler godt når vi spør om hun kan komme på noen ekstra merkverdige spørsmål som turistene stiller. Kanskje hun har en lokal variant av "Hvor gjør den vanlige sola av seg, når midnattsola er oppe?"? Turistene stiller spørsmål om alt fra manglende klasseforskjeller og lokalt helsevesen, til hva en fjord faktisk er for noe.

- En gang fikk jeg spørsmål om på hvilken hånd man bærer gifteringen i Norge. Da kan man jo lure på hva vedkommende pønska på, forteller en lattermild guide.

Les mer i Sunnmørsposten torsdag 17. juli