Sunnmørsposten ble med krimtekniker på jobb under åstedsundersøkelse - les saken i papirutgaven onsdag

13 gjennomførte innbrudd, et innbruddsforsøk og huseiere som sitter ribbet tilbake for verdigjenstander er resultatet.

Politioverbetjent Lars Eirik Steinsland ved vinningsavsnittet ved Ålesund politistasjon har ansvaret for etterforskningen og sier de ser en sammenheng mellom sakene.

Innbruddene har skjedd både i Ålesund, Giske, Sula, Skodje, Ørskog og Haram. Og eneboligene ligger stort sett i til dels tettbebygde boligstrøk.

Følg smp.no på Facebook

Via dører og vinduer

Et høyt antall innbrudd i et begrenset geografisk område og tidsrom, er noe av årsaken til at politiet mistenker innbruddene kan være utført av de samme personene.

Men det er også annen informasjon fra åstedene som vekker denne mistanken:

– Vi ser likhetstrekk ved hvordan ting er gjort og opptreden på åstedet, uten at vi vil gå i detaljer om dette, sier han til smp.no.

Innbruddstjuvene har i all hovedsak tatt seg inn via dører eller vinduer, men Steinsland vil ikke si noe om hva slags type innbruddsverktøy som er brukt.

Huseiere bortreist

Et annet likhetstrekk er at alle huseierne har vært bortreist, og de fleste over flere dager.

– I hvilken grad tror dere at gjerningspersonene kan ha spanet på boligene?

– Vi tenker at de på et eller annet vis har fått informasjon om at det ikke er noen hjemme akkurat på det tidspunktet, og at det har vært en viss grad av observasjon i forkant. Men vi har ingen grunn til å tro at de har innhentet informasjon fra Facebook eller slike ting.

– Samtidig er det ikke vanskelig å anta at folk ikke er hjemme, om man beveger seg rundt i et boligstrøk kveldstid, og for eksempel ser et mørklagt hus, legger Steinsland til.

Ettersom huseierne har vært bortreist, er det så langt ikke mulig for politiet å fastslå hvilke tidspunkt innbruddene har skjedd.

– Men vi har snevret det inn til at det fleste ser ut til å ha skjedd på kvelden eller nattestid. Vi har ingen innbrudd som vi vet med sikkerhet har skjedd på dagtid.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Mistenker mobile kriminelle

Også når det gjelder hva som er tatt fra boligene, er det likhetstrekk:

– Det er stort sett stjålet gull og sølv og andre mindre verdigjenstander. Men det er også tatt to bærbare datamaskiner blant annet, sier Steinsland.

Større verdigjenstander, som flatskjermer har tjuvene latt være. Det er med på å lede politiet i en viss retning.

– Vi ser i retning av såkalt mobile vinningskriminelle, samtidig som vi holder døra åpen for at det kan være mer lokale vinningskriminelle som har vært på ferde.

Ingen av de aktuelle huseierne har opplevd å komme hjem til boliger som er totalt endevendt og rasert: – Det dreier seg mer om at enkelte skap eller skuffer er tømt, ifølge politioverbetjenten.

Få spor så langt

All informasjon kan i utgangspunktet være interessant for politiet, som så langt har få konkrete spor å gå etter.

Tirsdag var politiet på åstedet for det siste innbruddet som ble meldt - i Tennfjord i Haram - for å gjøre åstedsundersøkelser.

Les også: Politiet på bar bakke etter innbruddsraid

De har fått noen tips om observasjoner, men uten at dette har ført fram til konkrete mistenkte, eller etterlysninger av kjøretøy.

– Om det for eksempel har vært selgere på dørene i området den siste tida, kan det være interessant, uten at de er mistenkte i utgangspunktet. Men det kan være nyttig å vite hvilke type kjøretøy som kan knyttes til slike personer.

Andre typer tjuveri i samme område kan også ha interesse.

– Observasjoner av personer som oppfører seg på en mistenkelig måte, for eksempel ved å kjenne på dører, eller som på annen måte ikke passer inn i nærmiljøet, kan være av interesse, forklarer politioverbetjenten.

Ålesund-politiet har samtidig innledet samarbeid med politiet i Trøndelag i etterforskningen, ettersom det også der har vært en oppblomstring av boliginnbrudd den siste tida.

Sunnmørsposten ble med krimtekniker på jobb under åstedsundersøkelse - les saken i papirutgaven onsdag