En 24 år gammel mann fra Nordland er i Sunnmøre tingrett dømt til 19 års fengsel for å ha drept Sami Milhem med overlegg. Han er også dømt for å ha skjendet liket. Påstanden fra statsadvokat Jan Hoel var 20 års fengsel, og når mannen har fått fradrag i straffen skyldes dette at han har tilstått drapet.

Må også betale erstatning

Tingrettsdommer Ruth-Louise Osborg startet opplesningen av dommen rett etter klokka 12.

I tillegg til overlagt drap og likskjending, er mannen dømt til å betale 230.000 kroner til Sami Milhelms mor, og samme beløp til Milhems far. Her var påstanden 300.000 kroner til hver av de to.

24-åringen må videre betale 12.000 kroner i erstatning for påførte utgifter til drapsofferets foreldre.

- Særdeles skjerpende omstendigheter

- Retten legger til grunn at tiltalte hadde opparbeidet en sterk aggresjon mot avdøde som en følge av samboerens beskrivelse av voldtekt 23. mai, heter det.

- Tiltaltes mishandling av liket er et vesentlig moment som taler for at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter, heter det videre i dommen.

De sakkyndige har tidligere konkludert med at tiltalte verken var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad på gjerningstidspunktet. Retten slutter seg til dette.

Til fradrag i fengselsstraffen kommer 266 dager der mannen har sittet i varetekt.

Dommen i Sunnmøre tingrett er enstemmig.

Domfelte har varslet at han tar betenkningstid i forhold til en eventuell anke.

Har bestridt at drapet var planlagt

24-åringen har hele tiden innrømmet at han drepte og parterte Milhem i en kommunal lelighet på Bigset i Hareid 8. august i fjor. Han har imidlertid bestridt at han planla å drepe 20-åringen. Da han reiste til leiligheten på Bigset, var det for å gi ham en skikkelig omgang juling, forklarte han i tingretten i mars.

«Ren henrettelse»

Under rettssaken kom det fram at offeret ble påført minst 35 knivstikk, hvorav seks var dødelige.

Førstestatsadvokat Hoel karakteriserte drapshandlingen som en «ren henrettelse», og la ned påstand om 20 års fengsel da rettssaken ble avsluttet 19. mars i år.

– Det eneste formildende i denne saken er at tiltalte har erkjent handlingen han har begått, uttalte aktor, som ville gi ett års strafferabatt for tilståelsen.

Forsvarer: 16-17 år er nok

Forsvarer Johnny Veum ba om at hans klient ikke ble dømt for punktet om overlagt drap, og mente en straff på 16-17 års fengsel var passende.

Milhem lå og sov da knivstikkingen begynte. Offeret ble senere partert med drapsvåpenet. Den tiltalte har forklart at han gjorde dette fordi han ønsket å skjule liket etter drapet.

Det ble slått full drapsalarm da liket av Sami Milhem ble funnet ille tilredt i leiligheten på Bigset denne august-fredagen.

Politiet satt inn enorme ressurser i jakten på gjerningmannen, og i løpet få timer jobbet 34 etterforskere med saken. Ni av etterforskerne kom fra Kripos, som bistod både med åstedsundersøkelse og dataanalyser.

24-åringen ble pågrepet på Valderøya drapsdagen og siktet for forsettlig drap. To dager seinere tilstod han ugjerningen i det første reelle avhøret.

Seinere ble siktelsen utvidet til overlagt drap og likskjending tatt med som et eget punkt tiltalen.

Mannen er straffdømt to ganger tidligere, blant annet for grovt tjuveri, promillekjøring, samleie med mindreårig og bruk av hasj.

Følg rettsmøtet direkte her:(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

data-src="/event/1193427">(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Tingrettsdommer Ruth-Louise Osborg. Foto: Staale Wattø