– I 2013 gikk vi så langt vi kunne gå med å vedta politivedtekter med pålegg om registrering hos politiet og ei innstramming rundt overnatting i parker og friområde, sier varaordfører Geir Stenseth, som i mai 2013 utalte i Klassekampen, at et lokalt tiggeforbud tross alt ville være bedre enn ingenting, men at målsettingen var et nasjonalt forbud.

Vedtektene ligger fremdeles i behandlingskø hos politidirektoratet. Selv om forslaget til et nasjonalt tiggeforbud falt bort, åpner den politiske plattforma for at kommunene selv kan innføre forbud mot tigging.

– Grunna en mediestorm, med NRK i spissen, og upålitelige politikere i Senterpartiet, har forslaget blitt vridd og ødelagt. Det er ingen hensikt for Frp å fremme et lokalt tiggeforslag nå, sier Stenseth.

– Vi legger forslaget om tiggeforbud dødt i en viss periode. Men vi er overbeviste om at et tiggeforbud er det som skal til for å ta knekken på organisert kriminalitet rundt tigging.

Politisk

Stenseth mener problemene må tas hand om politisk.

– Bak tiggerne er det bakmenn og organisert kriminalitet.

Helseorganisasjoner i Romania sier at det å gi tiggerne penger, å oppfordre til mer kriminalitet. Frp vil sjølsagt ta dette opp ved ei seinere anledning.

Ordførerkandidat i Ålesund Høyre, Øystein Tvedt, ser ikke behovet for å innføre lokalt tiggeforbud i Ålesund, men ser at det kan være problem med tigging i enkelte perioder.

– Ålesund har de siste åra, blitt en sommer- og festivalby. Store arrangement veit vi av erfaring tiltrekker seg mange tiggere. For eksempel trakk jazzfestivalen i Molde til seg over 100 nye tiggere. Blir dette et problem i Ålesund må vi heller se på alternative løsninger i politivedtektene vi allerede har.

Meningsløst

Varaordførerkandidat i Ålesund Arbeiderparti, Svein-Rune Johannessen mener forslaget om tiggeforbud er meningsløst.

– Jeg er overbevist om at vi ikke kommer til å foreslå lokalt tiggeforbud. Om Stenseth er overbevist om at forbud er løsningen på den organiserte kriminaliteten, må han sitte på en indikasjon om at det faktisk er kriminalitet rundt de få tiggersjelene vi har i Ålesund. Dette er et inntrykk jeg ikke deler. Hadde dette vært et problem hadde det nok vært tatt opp som tema i politirådene mellom politi og ordfører, sier Johannessen.