Mens debatten om at fastlegene skal ha rett til å nekte å henvise til abort raser, mener mangeårig lege fra Ørsta, Ottar Rekkedal, at det helt klart er underkommunisert at kvinner ikke trenger å gå via fastlegen sin.

– Mange sjukehus har ikke laget til ordningen slik at den fungerer, men dersom kvinnen ringer til sjukehusene og blir avvist, er det faktisk det som er imot lovverket, sier Rekkedal.

Han har tidligere vært leder for gynekologisk poliklinikk ved sjukehuset på Lillehammer, men nå jobber han privat på Gjøvik.

Bekrefter

Kommunikasjonsdirektør i Helse Møre og Romsdal, Trine Kvalheim, bekrefter at regelverket er slik Rekkedal beskriver. Pasientene står også fritt til å velge det sjukehuset de selv ønsker over hele landet. Rekkedal har vært ansvarlig for abortbehandling i sju år.

– Vi har informert alle sjukehusene i Hedmark og Oppland om dette. To av sjukehusene var helt ukjent med regelverket, sier han.

– Jeg registrerer at denne reservasjonsretten er mot befolkningens vilje. Vi har fått en debatt mer om sirkus enn faktiske opplysninger. Det hadde vært interessant og visst hvor mange av informasjonsarbeiderne på sjukehusene som vet dette, og hvor mange som har informert om det, sier Rekkedal.

Han påpeker at det kan være en rekke forhold man ikke ønsker å ta opp med en fastlege, eller at man kan ha en fastlege et annet sted i landet.

Går man direkte til sjukehuset, får ikke fastlegen eller legesenteret vite om hendelsen, opplyser han.

Les mer i Sunnmørsposten onsdag:Flere leger på Sunnmøre vil reservere seg.Her kan du kjøpe e-avisa

Overlege Ottar Rekkedal. Arkivfoto