Den 8. august i år slo hjerteinfarktet til som lyn fra klar himmel for 47 år gamle Henning Haddal fra Tennfjord.

Med et PCI-hjertesenter i Ålesund hadde han mest trolig kommet skadefri fra infarktet. Sverige har 28 slike senter, Norge har bare sju.

– Det gikk fem og en halv time før blodproppen var åpnet til tross for at jeg bor 30 minutter kjøring fra Ålesund sjukehus, forteller han. Stortingspolitiker Elisabeth Røbekk Nørve (H) har tatt til orde for å etablere et nytt såkalt PCI-hjertesenter i Ålesund for pasienter med hjertekrampe og hjerteinfarkt.

I dag blir disse, som Haddal, sendt til St. Olavs.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) starta hjertesenter-debatten. Arkivfoto

– I tilfellet mitt tapte man ekstra tid fordi infarktet ikke viste tydelig på EKG, sier han.

Med uklar EKG blir man satt på vent i streng prioritering av transportressurser, og taper ytterligere tid.

Fikk varig skade

Hjertet til Henning Haddal ble derfor påført en varig skade. Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser det får.

Haddal mener at også folk i Møre og Romsdal fortjener et tilbud med avansert behandling.

– Legene bekrefter at jeg mest sannsynlig hadde kommet skadefri fra infarktet hvis jeg hadde befunnet meg i Trondheim eller en annen by med PCI-tilbud, sier han.

Tar vekk proppen direkte

Anestesisjukepleier Charles Austnes forklarte torsdag til Sunnmørsposten at fordelen med et PCI-hjertesenter er at man kan gripe inn i behandlingen på et mye tidligere tidspunkt.

I dag får du blodfortynnende metalysebehandling lokalt, mens i Trondheim går de inn via blodåresystemet og tar vekk proppen i hjertet ved infarkt.

Fagmiljø

Odd Grande er leder for LHLs lokallag for hjerte- og lungesjuke i Skodje, Ørskog og Haram. Grande forteller at de har prøvd å løfte fram behovet for et nytt hjertesenter tidligere.

– Det ble sagt at fagmiljøet ville bli for lite med et senter i Ålesund. Jeg mener at miljøene i Trondheim og Ålesund kan samarbeide med dagens teknologi, sier han.

– Nytt hjertesenter er ikke umulig

Fagsjef Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal mener at det ikke er en utopi at Ålesund sjukehus skal få et nytt hjertesenter på sikt.

– Vi har dette på ønskelista, men foreløpig har vi ikke kommet lenger enn det. En god del må først på plass med tanke på utstyr og mer personell, sier Veddeng.

Fagsjefen understreker at det ikke er konkrete planer eller satt i gang en prosess, men helseforetaket ønsker seg likevel et nytt hjertesenter.

Bruker mye penger på helikopter

– Her er det snakk om tidskritiske tilstander. Vi ønsker å gi et nærmere tilbud. I dag sender vi ganske mange oppover til Trondheim med helikopter, og det opptar mange ressurser vi kunne brukt andre steder. Vi skulle hatt den beredskapen lokalt. I tillegg er det gode akuttmedisinske argumenter, påpeker fagsjefen.

– Så her står det altså på pengene?

– Som i de fleste andre saker står det først og fremst på økonomiske ressurser, bekrefter han.

I Sverige er det en desentralisert struktur med 28 PCI-senter. I Norge finnes det bare sju.

Ivar Østrem er ansattrepresentant i styret til Helse Midt-Norge RHF. Han har tatt opp behovet for et nytt hjertesenter i Ålesund.

Tre ganger flere i Trøndelag får behandling

– Likhetsbehandling er viktig for meg. I dag får 90 prosent av infarktpasientene i Sør-Trøndelag PCI-behandling. 30 prosent i Møre og Romsdal får det. Det er ikke likhetsbehandling, sier han.

Ifølge Østrem er pasienter enkelte steder i Nord-Trøndelag i samme situasjon som folk på Søre Sunnmøre. Østrem mener saka bør utredes, og det bør vurderes om det skal etableres et senter som samarbeider under St. Olavs.