Mandag skrev Sunnmørsposten om den private barnehageeieren Anne Britt Danielsen. I perioden 2011-2014 har Trollhaugen barnehage fått i overkant av 57 millioner i offentlige tilskudd, utenom foreldrebetaling.

Kontroversielle lån

Danielsen er heleier for barnehagen gjennom sitt investeringsselskap. Fra barnehagen er det gitt rentefrie lån på til sammen 5,3 mill. til investeringsselskapet. I tillegg har hun et privat kortsiktig lån på 1,6 mill. i morselskapet, som hun betaler 60.000 i renter for.

Danielsen har ikke villet kommentere eller opplyse saken overfor Sunnmørsposten. Hun har derimot sendt ut et brev til alle foreldre i barnehagen.

Brev til foreldre

– Trollhaugen barnehage AS og jeg som eier er fortiden gjenstand for en kritisk artikkel fra Sunnmørsposten der det mer eller mindre blir hevdet at jeg har gjort noe ulovlig. Dette er ikke korrekt. Selskapet og jeg som eier har hele tiden forholdt seg etter gjeldende regler og lover. Sunnmørsposten referer til store lederlønninger i året 2011-2014. Utbetalinger til meg som eier har ikke vært så høye da disse tallene også gjelder betalinger av skatt på grunn av overgang til aksjeselskap og store investeringer i 2010, ved blant annet nytt bygg av barnehage og Sansehus, skriver Danielsen.

– Best mulig tilbud

I brevet til foreldrene skriver Danielsen at de hele tiden etterstreber å kunne gi et best mulig tilbud til ansatte og barn.

– Vi ønsker å være en god barnehage og føler også at vi på langt vei lykkes med det. Vi utmerker oss ved og blant annet kunne gi sansehus-opplevelser til barna, og har også etablert et nytt naust på Åsestranda som kan benyttes av de ulike avdelingene.

Barnehageeieren påpeker også at det er investert nesten 30 millioner det siste året i bygninger og utstyr, og at barnehagen ikke har noen intensjon om å slakke ned på tilbudet.

Svarer rundt omstridte lån

– Vi er likevel en privat institusjon og er avhengig av at vi klarer å gå med overskudd. Dersom vi ikke gjør det, vil vi ikke ha livets rett. For oss gjelder samme krav til lønnsomhet som for resten av næringslivet. Det omtalte lånet er for øvrig oppstått som følge av overgangen fra enkeltmannsforetak til aksjeselskap. Selskapet har levert reviderte regnskaper hvert år, og har ikke hatt noen anmerkninger for brudd på regnskapsloven, hevder Danielsen.

Regnskapet for 2015 fra Trollhaugen barnehage AS er foreløpig ikke offentlig tilgjengelig. Ifølge Brønnøysundregistrene ble Trollhaugen barnehage AS registrert som AS i 2004. Trollhaugen barnehage Invest AS ble stiftet i 2007 og har registreringsdato 3. januar i 2008. Danielsen har også et enkeltmannsforetak registrert i 1995.

Mottar samme støtte

I brevet skriver Danielsen også at barnehagen mottar samme støtte som kommunale barnehager, og at de tar samme pris som kommunen i foreldrebetaling.

– For å motta kommunal støtte er det to ting som gjelder; Punkt nr. 1: De ansatte skal ha ordentlige arbeidsvilkår som pensjonsordning og tarifflønn. Vi lønner pedagogene våres høyere enn i Ålesund kommune fordi vi ser viktigheten av å ha dyktige ledere som blir hos oss. Vi har et høyt faglig personal i alle ledd, vi satser på etterutdanning og kursing av personalet. Punkt nr. 2: Barna skal ha det de trenger for å kunne utvikle seg og ha en trygg og god dag i barnehagen. Dette mener jeg at de får i Trollhaugen barnehage. Vi hadde tilsyn på HMS-rutiner ute og inne, og fikk et godt resultat. Dette gjenspeiler at vi prioriterer å vedlikeholde bygget og uteområdet vårt, samt at vi er opptatt av barnas sikkerhet, skriver Danielsen.

Hun påpeker også at barnehagen ønsker å samarbeide med Ålesund kommune, og at de forholder oss til kommunen som tilsynsmyndighet, og besvarer de spørsmål som måtte komme der i fra så utførlig som mulig.

– Eventuell ny informasjon som er et resultat av samarbeidet med kommunen, og som er viktig for dere foreldre, vil bli sendt ut fortløpende, avslutter Danielsen brevet.

Skal ha tilsyn

Sunnmørsposten har spurt Ålesund kommune om de har ført god nok kontroll med Trollhaugen barnehage AS.

– Ut i fra opplysningene vi har tilgang på, er det ført god kontroll med barnehagen, svarer kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal.

– Hva mener kommunen om lån som er utført mellom selskapene, og direkte til eier?

– Vi skal ha økonomisk tilsyn med barnehagene. Vi har ingen kommentar til det som går på lån og aksjeloven. Vi ser hovedsakelig på regnskapet til driftsselskapet, men skal også se på investeringsselskapet.

Barnehagen er kun rapporteringspliktig for regnskapet til driftsselskapet, og ikke morselskapet som eier barnehagen. Derfor har ikke Ålesund kommune sett på regnskapene for Danielsens investeringsselskap.

– Vi mener det bør være pliktig rapportering også for morselskap, og dette er noe vi vil ta opp med sentrale myndigheter, påpeker kommunalsjefen.

Rødal vil vente til etter tilsynene kommunen nå skal ha med å kommentere om Trollhaugen barnehage har tatt ut et rimelig utbytte, og om denne saken kan få konsekvenser for årets bevilgning og/eller tidligere års overføringer fra det offentlige.

Sunnmørsposten har tatt kontakt med barnehagen for å få utdypende uttalelser til denne saken, men advokat Christian Garmann sier at de ikke ønsker å kommentere den.

Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal vet ikke om private lån fra morselskapet, fordi kommunen kun får regnskapet fra barnehagen.