– Dette ser vi svært alvorlig på, sier Jan Erik Røsvik, politisk redaktør i Sunnmørsposten, om det som har skjedd.

26. april i år gjennomførte InFact ei politisk meningsmåling for Sunnmørsposten. Noen dager seinere publiserte avisa ei sak basert på meningsmålinga med tittelen «Mørkeblått Ålesund – Frp og Høgre med fleirtal aleine».

Men nå viser det seg altså at det er gjort en vesentlig feil:

Haram blei inkluderte i målinga, og den er derfor ikke representativ for det Ålesund som skal gå til valg til høsten.

– Til høsten er det nye Ålesund, unntatt gamle Haram, som skal gå til valg. Vår måling fra april inkluderte Haram, og er et politisk barometer for Ålesund slik det defineres i dag, og altså ikke det Ålesund som skal gå til valg i høst, sier fagsjef Knut Weberg i InFact og legger til:

– InFact beklager feilen.

Uinteressant resultat

Politisk redaktør Jan Erik Røsvik sier dette om det som har skjedd:

– Vår bestilling var klar og tydelig, at vi skulle ha ei måling for Ålesund kommune slik den blir etter valget.

Målinga som blei gjort forteller bare hvordan valgresultatet ville kunne blitt om Ålesund kommune skulle fortsette som i dag.

– Det skal den jo ikke. Resultatet er derfor uinteressant både for oss, de som stiller til valg og våre lesere, sier Røsvik og legger til:

– Vi beklager overfor våre lesere at vi har publisert denne målinga. Selv om InFact innrømmer at de er de som har gjort feilen og beklager dette, er det vi som har ansvar for alt vi publiserer.

Etter det Røsvik har forstått skyldes feilen intern kommunikasjonssvikt.

Fikk innspill om feil

Røsvik sier at avisa først blei oppmerksom på at noe kunne være feil etter at det kom eksterne innspill.

Etter dette har en gått noen runder med InFact for å få klarhet i hva som er skjedd og finne ut om det kunne være noen måte å rette opp i dette på. Basert på den målinga som allerede er tatt opp, er dette ikke mulig.

– Vi er nå i prosess med InFact for å finne ut om vi skal fortsette samarbeidet, sier Røsvik som oppfatter at InFact er villig til å strekke seg langt for å levere nye målinger for Ålesund der den faglige kvaliteten er ivaretatt.

Før det blir konkludert vil avisa ha klare forsikringer, også fra uavhengige eksperter, om at det ikke kan stille spørsmål ved kvaliteten.

Vil spørre på nytt

Fagsjef Knut Weberg sier til Sunnmørsposten at det ikke er aktuelt å trekke målinga, men de vil måtte gjøre ei ny måling for å få resultat for Ålesund uten Haram.

– Målinga vi har gjort er for så vidt helt riktig, men det er jo et anna Ålesund som går til valg til høsten. Det er ikke mulig å sortere ut befolkningsdata for Haram, så det vi må gjøre er å spørre de vi ringer om de bor i gamle Haram eller ikke, sier Weberg.

De vil spørre innbyggere i samme område som sist, men med 15 prosent flere intervjuer. Så vil en sortere ut Haram basert på opplysningene som de spurte har gitt.

– Hva tenker du en slik feil gjør med tilliten til selskapet?

– Det var en misforståelse som ikke sier noe om våre fagstandarder, og dette skal vi rette opp i, sier Weberg.