13 israelere og fire utlendinger har blitt frigitt fra Gaza, 39 fengslede palestinere er løslatt av israel.

På ettermiddagen meldte Hamas' væpnede fløy at løslatelsene var i gang. Men etter kort tid kom kontrabeskjeden.

Hamas beskyldte Israel for ikke å oppfylle avtalevilkårene. En talsperson sa at gruppa utsatte den andre runden av løslatelser fram til Israel forpliktet seg til å slippe nødhjelp fram til den nordlige delen av Gazastripen.

Uttalelsen ble lagt ut på meldingstjenesten Telegram, ifølge Al Jazeera. Der sa Hamas at 65 lastebiler med nødhjelp er kommet fram til Nord-Gaza.

– Det er under halvparten av det som var avtalt, uttalte talsperson Osama Hamdan.

Ifølge Hamas har totalt 340 lastebiler med nødhjelp kommet seg inn på Gazastripen siden fredag.

Diplomati på toppnivå

Det ble også meldt at det var uenighet om kriteriene for utvelgelse av fanger som skal løslates fra israelske fengsler.

I løpet av kort tid ble Qatars og Egypts forhandlere koblet inn for å forsøke å løse konflikten og få løslatelsene i gang igjen. USA engasjerte seg også, og president Joe Biden var i direkte kontakt med Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani om saken.

Israel framholdt på sin side at de overholder våpenhvilen.

– Det er en forsinkelse i løslatelsen av gisler. Jeg vil ikke på noen måte gå inn på hva den væpnede fløyen av terrorgruppen Hamas sier. Denne situasjonen håndteres åpenbart på høyeste hold i Israel, sa den israelske militærtalsmannen Olivier Rafowicz til franske BFM TV.

Løsning etter flere timer

Like før klokka 20 norsk tid ble det bekreftet både fra palestinsk og qatarsk hold at floken var løst. Detaljer om løsningen er ikke kjent. 39 fengslede palestinere ble også løslatt av Israel.

– Etter en forsinkelse kom vi over hindrene gjennom Qatars og Egypts kontakt med begge sider. 39 palestinske sivile settes fri i kveld, mens 13 israelske gisler får forlate Gazastripen i tillegg til sju utlendinger, skrev Qatars' utenriksdepartements talsperson Majed Al Ansari i en melding på X/Twitter.

Senere har antallet utlendinger blitt nedjustert til fire.

To timer senere kom meldingen om at gislene var overlatt Røde Kors og på vei til Rafah, grenseovergangen mellom Gazastripen og Egypt. Så ble gislene brakt til Israel for medisinsk sjekk og gjenforening med familiene. Litt etter 23 norsk tid var de på israelsk jord.

Hamas bekrefter løslatelsene og har gitt uttrykk for takknemlighet for Qatar og Egypts' innsats for å megle.

Bortført fra kibbutz

Ifølge den israelske avisa Haaretz ble de fleste gislene som blir løslatt lørdag, bortført fra kibbutzen Be'eri. Her ble et stort antall av beboerne drept i Hamas-angrepet 7. oktober.

Løslatelsen av israelske gisler på Gazastripen, samt løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsler, inngår i avtalen mellom Israel og Hamas om en midlertidig våpenhvile som trådte i kraft fredag morgen.

Våpenhvilen skal i utgangspunktet vare i fire dager. Egyptiske kilder sa lørdag at det var kommet «positive signaler» fra alle parter om at våpenhvilen kan bli forlenget – med en eller to dager.