I mars godkjente Ålesund kommune ved Plan- og byggesaksutvalget planene for utbygging av Kremmergaarden, men ville gå en ny runde om farger og materialvalg for fasaden.

Utbygger Brosundet Eiendom AS har et tidspress i forhold til fremdriften og inngåtte avtaler med leietakere. Det har derfor vært holdt møter og hektisk brevutveksling mellom utbyggers arkitekter (Plot arkitekter) og kommuneadministrasjonen.

Stridens kjerne er materialvalg på fasaden, og spesielt bruken av murpuss.

Saken fortsetter under bildet

Illustrasjon Foto: PLOT arkitekter as

Partene hadde et møte 21. juni og i et brev til Plot arkitekter fremholder Ålesund kommune sitt krav.

- Høy materialkvalitet og god detaljering er svært viktig, både ut fra byggets plassering og størrelse. Vi har tidligere akseptert puss mot Rådhuset og deler av fasaden mot Nordea-bygget, men vi står fast ved at fasade mot Korsegata og Notenesgata , samt delvis inn på fasaden mot Nordea (som er mest synlig) skal ha materiale i høyere kvalitet, skriver overarkitekt Anne Laura Rasch Haugen i Ålesund kommune.

Hun skriver videre at kommunen er skeptisk til den foreslåtte sokkelløsningen med båndtekking.

Uenig

I et svarbrev datert 24. juli skriver arkitekt Jorun Helseth Borlaug i Plot arkitekter at de er uenig i den faglige vurderingen som er gjort av administrasjonen.

- Den foreslåtte fasadeløsning inneholder stein, puss, aluminium, glass og et platemateriale. Steinmaterialet gir kontrast til puss både i farge, tekstur og struktur. Å introdusere enda et fasademateriale (f.eks. stein i en annen nyanse) mener vi er uheldig og kan ikke anbefale det, skriver hun.

Jorun Helseth Borlaug viser til gjeldende reguleringsbestemmelser om fasadeuttrykk/-materialer som blant annet sier "Fasader som henvender seg mot hensynssoner vannrom skal utføres i pusset mur eller steinkledning."

- Puss er et materiale med sterk forankring i Ålesund sentrum. Til dette prosjektet er det valgt en terrazzo-puss, en spesiell puss som tar opp puss-strukturen i Rønnebergbua, som har tilslag av sand/grus i mørke farger.

Plot arkitekter ber om å få saken hastebehandlet under Plan- og byggesaksutvalgets første møte etter sommeren, nemlig 15. august.

- Dette er avgjørende pga. et ekstremt tidspress i prosjektet, med et ufravikelig krav om ferdigstillelse av lokaler til NAV og KTK (Fylkets kompetanse tannklinikk), skriver Jorun Helseth Borlaug.

Utbyggingen av Kremmergaarden er i gang. Foto: Stig Vågnes