Det sier Per Einar Hollum, distriktsleder i Utrykningspolitiet (UP) etter tre kontroller sist helg.

Kontrollene ble holdt i ålesundsområdet, og i Herøy. De høyeste hastighetene UP-patruljene noterte seg var 142, 149 og 152 km/t – alle i 80-soner.

UP-lederen mener dette er ganske alvorlige fartsovertredelser.

– Et par av dem som mista førerkortet var dessuten svært ferske bilførere som nylig hadde fått førerkort, legger Hollum til.

Les også: Køyrde i nesten hundreogfemti

345 beslag

Så langt i år har UP-distriktet som Per Einar Hollum leder, nemlig Møre og Romsdal og trøndelagsfylkene, beslaglagt inn totalt 345 førerkort på grunn av for stor fart.

– Stor fart en av hovedårsakene til trafikkulykker, og derfor er det en av UP-patruljene sin viktigste oppgaver å få ned farta på norske veger, sier Hollum.

I tillegg har UP særlig fokus på ruskjøring og beltebruk.

At UP-patruljene tar så mange for fart ved inngangen til feriesesongen lover heller ikke bra, for det er erfaringsmessig i juni, juli og august at UP beslaglegger flest førerkort.

Les også: Ti sjåfører bøtelagt for høg fart

Stress

– Man skulle jo tro at ferien var tida for å ta det med ro og slappe av. Men en del ser dessverre ut til å glemme dette. Våre patruljer ser iallfall at det hver sommer er mange bilførere som holder altfor stor fart, med bilen full av familie og bagasje, sier UP-lederen.

Hollum legger til at disse bilførerne setter seg selv i ei lei knipe. Og enda verre: De utsetter både seg selv, sine passasjerer og andre vegfarende for fare ved å bryte fartsgrensa.

Og så er det selvsagt svindyrt å bli tatt i fartskontroll.

Hele sommeren

Også UP sine ansatte skal på ferie, men ikke samtidig. Derfor vil det være patruljer på plass på vegene i hele distriktet sommeren igjennom, lover Hollum.

– Vi kommer til å være på jobb i hele sommer, på jakt etter bilister som kjører for fort, eller kjører i rus – eller ikke bruker bilbelte, advarer Per Einar Hollum, distriktsleder i UP.