Den nyslåtte lederen for kultur – og folkehelseutvalget i Møre og Romsdal er tett på problemstillinga i eget liv.

Samboer fra Oslo

Fylkestingspolitikeren er opprinnelig fra Vatne, men bor i Trondheim der hun studerer for å bli lektor i nordisk. Akkurat nå har hun praksis ved en videregående skole i Trondheim.

Høy kompetanse

– Kjæresten min er opptatt av å søke seg til steder med veldig høy kompetanse og godt miljø. Det er greit jobbmarked for ham i Trondheim. Men det er ikke sikkert vi ender opp i Møre og Romsdal, sier Nerås Krogsæter.

Hun peker på at det alltids er enklere å flytte på seg for kvinner som henne, som utdanner seg til å bli lærer.

Leiar: Likestilling er god næringspolitikkLes også: - Behov for mer mangfold

Kjøper seg markedsføring

Samtidig prøver hun å overbevise kjæresten sin om at det finnes gode jobber i det offentlige også.

Elendig markedsføring

Nerås Krogsæter har sjøl vært på karrieredager og sett hvordan Møre og Romsdal fylkeskommune markedsfører fylket.

– Det er ikke særlig attraktivt. En får høre at vi alltids trenger lærere. Men det blir ikke tegnet et bilde av en region med store muligheter, geografiske fordeler, hvor nære byene våre er; at vi har ganske store bo- og arbeidsmarkedsregioner. Jeg kan ikke akkurat si det tegnes et bilde av noe en har lyst til å reise til. Det samme har jeg hørt andre si som var på det samme.

Vi trenger variert kompetanse

– Det handler om å selge seg selv og gjøre seg attraktiv, men samtidig ikke love for mye.

Det er viktig å få fram at vi trenger variert kompetanse. Vi trenger ikke bare lærere eller folk i industrien. Når en skal markedsføre seg er det viktig at en greier å gjøre det relevant for mange utdanninger, eller blir en fort avskrevet, påpeker Nerås Krogsæter. Hun er også enig med Dyrhol Sandvik som hevder at arbeidslivet i stor grad er nettverksbasert der en rekruttering skjer via kjennskap og vennskap. – Gunvor Ulstein, som nylig fikk likestillingsprisen, snakket i sin tale om at en må slutte å snakke om manns- og kvinnejobber, men at alle kan gjøre jobbene like godt uavhengig av kjønn. Derfor er det viktig å si at vi ønsker kompetanse uavhengig av kjønn.

Må bruke språket

– Vi må bruke språket vårt, som Gunvor Ulstein sa. Egentlig bør vi slutte å snakke om å få kvinnene hjem. Det kan høres ut som om det er kvinnene vi vil ha og ikke kompetansen deres. Vi vil ha kvinnene hjem fordi de er viktige i arbeidslivet.