Ålesunderne er også godt over snittet opptatt av gode solforhold (67 prosent ønsker en bolig med fode solforhold og aftensol) og  fin utsikt (76 prosent).

– Vi er opptatt av naturen, det er ingen tvil om det. Ålesund er faktisk det stedet i landet som har flest boligkjøpere som ønsker å bo i nærheten av sjøen. 45 prosent svarer at dette er viktig eller svært viktig, sier Marit S. Aursnes i Krogsveen i Ålesund.

91 svar fra Ålesund

Boligkjøperindeksen er basert på en spørreundersøkelse blant personene i meglerselskapet Krogsveens boligkjøperregister. Totalt har 2334 svart på undersøkelsen nasjonalt. Antall respondenter i Møre og Romsdal er 131, og av disse hadde 91 Ålesund som hjemkommune.

Dette er personer som var aktivt ute på markedet som boligkjøpere da undersøkelsen blei gjennomført, i august 2017, understreker meglerhuset.

Ifølge indeksen er de spurte i Ålesundsregionen også hjemkjære: Under én prosent oppgir at de er på utkikk etter bolig utenfor fylket, noe som er lavere enn landssnittet på sju prosent. Tre av fire sier at de vil bli værende i Ålesund.

Slik er markedet i Ålesund

Vi spurte eiendomsmeglere om deser noen spesielle trekk ved markedet i Ålesund akkurat nå.

- Hvilke boliger selger bra?

- Slik vi opplever markedet nå er det nok noe uforutsigbart. Vi har en del boliger vi hadde forventet skulle selges etter første visning, men som gjerne blir liggende og krever flere visninger før de omsettes. Trenden er at det er færre folk på visning enn det var for en tid tilbake. Likevel selger vi en del objekter kjapt etter første visning, da har det gjerne vært flere budgivere involvert og prisen er som regel svært god. Det er imidlertid stor variasjon i hva som selges kjapt og det er svært område-avhengig i dagens marked. Men i hovedsak ser vi at rekkehus, tomannsboliger og eneboliger i attraktive strøk selges ila de første visningene og at sentrumsnære leiligheter i en viss prisklasse gjerne krever noe lenger tid før de blir solgt, sier områdeleder Susanne Giskeødegård i DNB.

- Det er viktig av man kan flytte rett inn uten å måtte pusse opp, mindre leiligheter i sentrum  som er "strøkne" går raskest unna. Boliger med oppussingsbehov tar  ofte lenger tid og kjøperne er fokusert på å få kjøpt det billigst mulig. Generelt er det som vanlig beliggenheten som er viktigst, markedet bryr seg mindre om boligen hvis beliggenheten er meget god enten det er i indre eller ytre strøk. Ellers er markedet generelt preget av mindre folk på visning og det er viktig at selger er villig til å lytte på den interessen som dukker opp, sier eiendomsfullmektig Christer Hessen i Møre Eiendomsmegling.

- Boliger med god beliggenhet, med utsikt, nærhet til sjø, skoler eller i generelt populære områder har jo alltid et fortrinn i både gode og tregere tider, også i 2017. Når de gjelder eneboliger ser vi at de som har utleie slår ekstra positivt ut i år. Bankene har som dere nok vet strammet inn kravene for boliglån betraktelig med egenkapitalkrav, tak for maksimalt lån i forhold til inntekt samt at du skal tåle renteoppgang.Boliger med utleie ser bankene positivt på og det blir naturlig nok lettere å få nok lån til kjøp av disse.Innstrammingen fra bankene gjør også at segmentet for de dyreste boligene også blir mindre og dermed blir liggetiden for disse også i snitt lengre samt at prisutviklingen bremses her, sier avdelingsleder Audun Sjøholt i Notar.

Prisutvikling boliger i Norge