Dermed flytter nautikkavdelingen med simulatorer og det hele ned til nye lokaler på det maritime senteret, vegg i vegg med næringslivet og de andre aktørene på Norskt maritimt kompetansesenter (NMK) i Ålesund.

– Vil bli premissleverandører

Rektor Gunnar Bovim åpnet de nye lokalene i går.

– Dere kommer til å være premissleverandører for dette veldig viktige området, der Norge er verdensledende. Tygg litt på det: verdensledende, sa rektoren da han åpnet senteret.

– Hele NTNU heier på dere. Jeg ønsker dere lykke til med både forskning og utdanning.

– Nå er vi helt i front!

Instituttleder Hans Petter Hildre fortalte at da ideen om å bygge et nautisk laboratorium på NMK først blei tatt opp, var stemningen lunken. Skal virkelig alle disse maskinene flyttes, lurte mange.

– Siden har det vært en utrolig dugnadsånd. Dette blir det beste treningssenteret, kurssenteret og undervisningssenteret for studenter innen nautiske operasjoner i Norge. Vi har også fått en forskningsarena som er skreddersydd for framtida innen førerløse skip og fjernstyring av skip. Nå er vi helt i front, sa instituttlederen.

Læringsarena

Arnt Myrheim-Holm, programansvarlig for nautikk, stilte selvsagt opp i kapteinsuniform for anledningen. Han forteller at mye er nytt i lokalene.

– Dette er en helt ny læringsarena, med lokaler som er designet fra bunnen av. Kun softwaren er med fra det gamle senteret, sier han.

Det betyr at det fysiske er nytt. Totalt har de i dag 13 ulike simulatorer på plass.

Kaptein Arnt Myrheim-Holm har ansvaret for nautikkstudiet og de 120 framtidige kapteinene. Foto: Marius Simensen

Her kan studenter og forskere prøvekjøre skip, ingeniørene kan bygge og så teste virtuelle prototyper, og i offshoresimulatoren kan man på sikt sitte og fjernstyre skipet live.

I tillegg er sjølsagt nærheten til bedriftene på NKM en viktig faktor.

– Målet er at studentene skal gå ut og inn dørene hos næringa, sier Myrheim-Holm.