Den niende X2-festivalen er offisielt åpnet. Hundrevis av spente publikumere ventet utenfor portene, og strømmet inn i festivalteltet når tiden endelig hadde kommet, for å få med seg foredrag av eventyreren Jarle Andhøy.

Festivalsjef Eirik Vaage griper mikrofonen og forteller at Andhøy er forsinket, og at han er på flyplassen. Til tross for drøyt 40 minutters forsinkelse, er det ikke tegn til bekymring eller irritasjon fra publikum. Stemningen er god. Prat og latter flyter lett, og det samme gjør ølen.

Omsider entrer Andhøy teltet til stor jubel fra et stappet festivaltelt med en diger rød bag på ryggen. Med seg har han historier om hans ekspedisjoner og eventyr, som seiler og selverklært pirat.

Han forteller morsome og spennende historier om seilasene og reisekamerater. Viser videoer der man ser en mann med vikinghjelm og fotballhorn stirre ned en fullvoksen isbjørn. Lirer av en fortelling om  han og mannskapet arresteres av canadiske myndigheter, som tror at Andhøy og resten av Berserk er fra Hells Angels.

– Amundsen og Nansen var eliten. Vi er bajaser sammenlignet med dem, sier Andhøy.

Men det er ikke bare fryd og festlige historier for Andhøy & Co. De har også vært igjennom brutale og nådesløse strormer, og forteller hvordan byråkratiet er den største byrden på hans reiser.

– Nå har min mørkeste time kommet, tenkte han under sin første Berserk-ferd.

– Jeg er i ferd med å bli en ubåt.

Oppdagelsestørsten

Dette har imidlertid ikke satt en demper for oppdagelsestørsten.

– I våre mørkeste stunder klamret vi oss til hverandre for å holde varmen, og snakket om hvor neste tur skulle gå.

Andhøy trekker også fram den nylige striden mellom han og lovens lange arm. Han er lite imponert over den nasjonale mediedekningen.

– Det er helt utrolig. Flere av mediene har valgt å ikke la den ene siden av saken bli hørt.

Droppet rettssak

Han reagerer på at det har blitt fremstilt som at han droppet rettssaken for å dra på X2-festivalen.

– Jeg har ventet på en avklaring ganske lenge, men den har ikke kommet. Jeg regner med at rettssaken vil skje i løpet av sommeren en gang.

Andhøy blir i Volda i ett døgn, og skal deretter hjem til Larvik for å spise bestemors kjøttkaker.

– Mottakelsen her har vært kjempehyggelig. Det er deilig å få fortelle historien fra mitt ståsted, og her virker folk interessert i å høre. Dette er jo en sak mange har et forhold til, så det er viktig at de får høre begge sider.

– Rettssaken er i anmarsj, og den kommer vel til å komme en eller annen gang, sier Andhøy.

Steve Irwins redningsteam har allerede funnet flåten på Antarktis. Andhøy sier selv at det som gjenstår er å søke under vann, der man fikk de siste signalene. Men han nøler ikke på at han hadde dratt ut på ulykkesferden igjen hvis han fikk sjansen. Han sier at dette «prosjektet» kommer til å fortsette, både med en rettssak og en tur tilbake til Antarktis.

– Det er sånn jeg lever, og jeg tror på det jeg gjør.

Jarle Andhøy forteller om hvordan han og kompisen ligger inntil hverandre for å få varme ute i en farlig storm, da de begynner å diskutere «Hvor skal vi dra etter dette?». FOTO: Nicolay Woldsdal