Det er ikke alle som går på ski i påska. 16 jenter fra Spjelkavik byttet ut skistaver mot drillstaver og leverte enorme prestasjoner under VM i drill (twerling) i Lillehammer i påskeuka.

Blant 19 deltakende land og 680 deltakere markerte Spjelkavik drillklubb seg med hele seks finaleplasser av sine 16 startende deltakere.

– Vi hadde aldri trodd vi skulle kapre så mange finaleplasser i et verdensmesterskap. Ikke nok med det, totalt hadde Norge 16 pallplasseringer. Det vil si det beste VM Norge noen gang har gjort, og klart best i Europa, forteller hovedtrener i Spjelkavik drillklubb, Ida Kleiven Wågsholm.

Beste plassering i solo for Spjelkavik var det Oline Storlykken Juul som sørget for. Hun endte på 5. plass i den sterke klassen x-strut jr. I samme klasse fikk også Malin Flatnes finaleplass.

– I juniorklassene er nivået veldig tøft. Jentene der er gode altså! Hevder Wågsholm og legger til at de som plasserte før Oline var fra USA og Canada, noe som betyr at hun er best i Europa.

VM for første gang i Norge

Verdensmesterskapet som har funnet sted i Lillehammer skriver seg inn i historiebøkene på flere måter. Blant annet fordi dette var første gang Norge sto som arrangør.

– Det er første VM i twerling (drill) i Norge, noen sinne. Det har vært et fantastisk arrangement og vi har bare fått skryt. Vi har hatt live streaming, og både dommere og publikum er veldig fornøyde. Så nå er lufta litt ute, sier en sliten og lykkelig Wågsholm som også jobber som nasjonal drillkonsultent i NMF.

Nærmere et års planlegging ligger bak, med en real innspurt etter jul.

Historisk plassering av de yngste

Tre unge jenter (10 år) satte også navnene sine i historiebøkene. De ble de første norske jentene til å kvalifisere seg til finaleplass i aldersklassen juvenile.

Thea Vikestad Løseth fikk finaleplass i solo One Baton, mens Tilje Herje kvalifiserte seg til finale i Rythmic Twerl. Luna Walderhaug Lange kom også til finalen i x-strut.

– De andre landene ble satt ut av at vi tok så mange finaleplasser i disse tøffe klassene. Mange av konkurrentene, for eksempel de i USA, har trent siden de var 3 år. Så dette er rett og slett helt sinnsykt!, mener Wågsholm.

Kronen på verket: sølv til troppen

VM kunne ikke ha avsluttet på en bedre måte for Spjelkavik drillklubb. Med pallplass og sølv til troppen tar de seg noen velfortjente dager med “forsinket” påskeferie.

– Vi er regjerende europamester i den klassen, og tok bronse under forrige VM. Å få sølv nå og ta med seg medalje fra hjemmebane var en perfekt avslutning på et vellykket VM.