– Onsdag kveld da vi kom på hytta hørte vi noen lyder. Vi skjønte at det kom fra en fugl, men vi tenkte ikke noe mer over det. Men det ble mer og mer, spesielt i kveldinga. Vi kom ganske kjapt til at det måtte være ei ugle. Vi syns det hele var ganske rart, forteller Frank Mathiesen.

Han og familien tilbringer påska på hytta på Ørskogfjellet. Og som det hører med til påskekosen ble det fyrt med både parafin og ved, som er den eneste måten å få varmet opp hytta på.

– Det ble bare mer og mer lyder for hver dag som gikk. I går kveld var det mer enn noen gang. Da fant vi ut at det måtte være fra pipa. Vi søkte på internett og fant ut at det ikke var veldig uvanlig. Da gikk far min ned og kikket i feieluka.

Der ble ugla oppdaget, men da den ble oppdaget forsvant den oppover i skorsteinen.

– Jeg tok med meg feiekosten og gikk opp på taket. Jeg stod oppe, kona og far min stod nede.

Ved hjelp av feiekosten fikk Frank geleidet ugla ned til kone og far som fikk fatt på ugla uten større problemer.

Frisk

– Ikke ta den inn, ikke ta den inn, ropte mor mi, men vi pakket den inn i et teppe og tok den inn uansett. Den var helt rolig og det virket som den skjønte at det var godt for den, forteller Frank.

Inne ble den inspisert, og det virket som ugla var i god form.

– Vi tok den med ut og slapp den, og den fløy av gårde. I mørket som det ut som vingespennet var flere meter, sier Frank.

I ettertid beskriver han ugla som omtrent 30 cm høy og med en vekt mellom 500 gram og en kilo. Vingespennet blir justert til rundt meteren.

– Den som var minst interessert i det hele var hunden, men vi andre fikk oss et påskeminne for livet, sier Frank som forteller at historien om ugla nå føres inn i hytteboka.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Kattugle

– Hadde den svarte øyne? Da er det ei kattugle, forteller Alv Ottar Folkestad da smp.no ringer for å få artsbestemt ugla.

Ifølge ornitologen er det et kjent at ugler setter seg fast i piper.

– Det er et påskefenomen. Det blir gjerne oppdaget når kommer folk til hytter og tenner opp. Uglene er på jakt etter en plass å legge reir, og da kryper de ned i pipa, forteller Folkestad.

Han sier at noen ugler klarer å komme seg ut av piper på egen hånd, men at hvis det er en glatt pipe så kan de bli sittende fast.

– Det er lurt å ha på seg hansker når man tar de ut. Klørne er skarpe og kan punktere ganske godt. Er de friske er det bare å ta de ut og slippe dem fri.

Han sier at man godt kan kle skorsteinspipene med finmasket hønsenetting, så slipper man ugler i pipa.

Les flere nyheter fra smp.no her