«En sak har som kjent flere sider, og så også med denne. Skolen har hatt kommunikasjonsutfordringer med familien over lengre tid. Viskelærepisoden er for øvrig fra 2011. Jeg har vært på tilbudssiden i saken, hadde avtale i januar 2013, da faren kontaktet meg når jeg var ute på reise, om at han skulle møte meg på mitt kontor når jeg kom hjem. Han møtte ikke. Heller ikke ville de møte meg i høst når jeg tok kontakt», skriver Vadset på den åpne Facebook-sida, mandag formiddag.

Noen timer seinere legger han videre ut dette:

«Har nettopp losa ein TV2 reporter ut gjennom døra som ville ha nytt intervju for og følge opp saka, men eg avsto. Kan ikkje bringe noko nytt inn i denne saka slik denne står no...:( Eg kan berre invitere foreldra til samtale, noko som dei har avslått...:(».

- Ville vise at jeg hadde gjort noe

- Da vi var i kontakt med deg i forkant av innslaget med Are og foreldra hans på «Vårt lille land» på TV2, søndag, hadde du lite å si i tilknytning til saka. Er det noe som har forandra seg i forhold til dette nå?

- Bakgrunnen for kommentarene er en rekke henvendelser etter at saka blei kjent. Mange er sinte, og flere gir uttrykk for at jeg som ordfører ikke har gjort nok, sier han til smp.no.

- Jeg ville rett og slett vise at jeg i alle fall hadde gjort noe, legger han til.

- Inviterte til møte to ganger

- Du hevder at du - ved to anledninger, har invitert en eller flere av foreldra til møte, men at de ikke har møtt?

- Ja, det stemmer, sier Vadset.

- Invitasjonen står for øvrig fortsatt ved lag. Dette er ei trist sak uten vinnere, legger han til.

Om taushetsplikt

- I forbindelse med TV2-saka blei du og flere andre fridd fra taushetsplikta. Gjelder opphevelsen av taushetsplikta fortsatt, siden du blant anna skriver på Facebook-sida at skolen har hatt kommunikasjonsutfordringer med familien over lengre tid?

- Det er mulig jeg kan ha gjort noe feil i forhold til dette, at den ikke gjør det. Men jeg har nå iallfall kommentert, sier ordføreren.

– Uproblematisk

Høyskolelærer Hans Martin Dypvik ved avdelingen for mediefag i Volda reagerer ikke på kommentarene til ordfører Vadset sett i forhold til taushetsplikten.

– Dette mener jeg er uproblematisk. Når en part går ut og kritiserer en kommune på den måten som er gjort her, mener jeg man bør forvente at ordføreren bruker Facebook til å komme med sin versjon, forteller han til smp.no.

Samtidig mener han at det ville vært feil om ordføreren gikk inn i detaljer som omhandlet rapporter fra barnevernet eller lignende.

Matteflinke Are

Smp.no skreiv søndag også om foreldra til Are Fremmerlid Sørset, som i TV 2-programmet «Vårt lille land», sto fram og fortalte at de hadde blitt klaga inn til barnevernet av daværende rektor ved skolen til gutten.

Bekymringsmeldingen kom etter at de ba om flere utfordringer til sønnen i matematikk.

Mamma Bente Fremmerlid fortalte blant anna til smp.no at læreren i forkant av dette hadde gitt Are skjenn og viska ut deler av arbeidet hans, rett og slett fordi han hadde gjort mer lekser enn det han hadde fått beskjed om på skolen.

Vil renvaskes

Hun beskrev også de tre månedene med undersøkelser før barnevernet henla saka uten å ha funnet noe å sette fingeren på, som et helvete.

Om den første begrunnelsen om hvorfor familien hadde blitt meldt til barnevernet fortalte Fremmerlid dette:

- Det het at ansatte og ledelse ved skolen over lenger tid skulle ha vært bekymra over det som blir omtalt som «høyt konfliktnivå» hos oss foreldre – både i forhold til skole og lokalmiljø.

Under et møte noen måneder seinere innrømma imidlertid rektoren at det såkalt høye konfliktnivået handla nettopp om spørsmål foreldra hadde stilt skolen om mer utfordringer i faget matematikk.

- Dette er maktmisbruk. Hevn. Og det skal en ikke bli utsatt for når en ber om utfordringer i matematikk, sa Fremmerlid til Sunnmørsposten, søndag. Familien ønsker ikke at barnevernssaka skal feste ved dem videre, og har på bakgrunn av dette klaga saka inn for Sivilombudsmannen.

- Vi er blitt innklaga urettmessig til barnevernet etter å ha stilt spørsmål til skolen. Blir vi innklaga på nytt, hvis vi spør om noe igjen? sier Fremmerlid til smp.no mandag.

Uenige om møter

Når vi tar kontakt er hun ikke kjent med at ordføreren har kommentert saka om dem på Facebook, men etter å ha lest kommentarene melder hun dette tilbake:

- Det Vadset skriver, for eksempel om at vi har unnlatt å komme på møte to ganger, stemmer ikke, og jeg synes det i beste fall er merkelig at han velger å kommentere saka på si egen Facebook-side slik.

- Vi kontakta Vadset fortvilt, da vi fikk beskjed om at vi var klaga inn til barnevernet. Da var han på reise, men han sa han ville komme tilbake til oss så snart han kom hjem. Vi hørte ikke fra han. Ikke før han blei kjent med at TV 2 var på saka. Da starta han samtalen på en slik måte og med noen premisser som gjorde at vi valgte å ikke møte han, sier Fremmerlid - og fortsetter:

- Det er ingenting vi heller vil enn å finne fram til ei løsning. Dersom vi blir invitert til et møte, stiller vi selvfølgelig!

I Sunnmørsposten tirsdag: Les intervju med ekspert på tilpassa undervisning