Ålesunds ordfører Eva Vinje Aurdal sendte brev til statsminister Erna Solberg i kjølvannet av snuoperasjonen om bruk av Sparebanken Møre arena som akuttmottak for asylsøkere.

Hold deg oppdatert på samfunnsdebatten på Nordvestlandet. Følg smp-debatt på Facebook!

I forrige uke kom svaret fra statsministeren.

Her roser hun først Ålesund kommune for viljen til å etablere mottaksplasser og evne til integrering.

Ikke idrettshaller

Så gjentar hun det hun sa til Sunnmørsposten for noen uker siden:

- Regjeringen mener det er best om vi klarer å finne løsninger uten å måtte ta i bruk idrettshaller, fordi det rammer barn og unges fritid, skriver Solberg i brevet smp.no har fått tilgang til.

- Et viktig hensyn er å finne løsninger som ikke øker konfliktnivået i en situasjon der det kommer mange asylsøkere inn i et lokalsamfunn - selv om vi vet det vil være krevende for oss alle, skriver Solberg.

- Gjorde som vi ble bedt om

Eva Vinje Aurdal (Ap) sier til smp.no at hun har lest svarbrevet fra statsministeren.

- Vi gjorde akkurat det vi var blitt bedt om. Idretten og frivillige ble satt i sving i samråd med Ernas egen mann i fylket, nemlig Fylkesmannen. Idretten og de frivillige sa ja. Da alt var klart, så ville de plutselig "ikke ville øke konfliktnivået". Dette reagerte jeg på, sier Eva Vinje Aurdal til smp.no.

- Vi følte at vi var med på noe viktig. Nå sier statsministeren at regjerningen ikke vil "øke konfliktsnivået i Ålesund". Hva vet de om det? Det er noe som heter lokalt selvstyre og vi vet selv hvor skoen trykker. Vi fulgte jo bare opp alt de ba oss om før kontrabeskjeden kom, som om det var borgerkrig i Ålesund, en konflikt mellom lokale barn og flyktninger.

Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal hilser på statsminister Erna Solberg før et politisk toppmøte om flyktningsituasjonen arrangert av KS. ARKIV Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

- Vi stiller opp

Ordføreren mener Ålesund har kommet godt ut av "hall-saken" omdømmemessig.

- Den viser at vi er villig til å stille opp når det trengs, sier Aurdal.

Ålesund har nå sendt regning til Fylkesmannen for dekning av utgifter i forbindelse med "hall-saken".

- Vi har søkt om skjønnsmidler, uten at jeg husker eksakt sum her og nå. Disse pengene regner jeg med at vi får tilbake.

Etter det smp.no har grunn til å tro har Ålesund kommune hatt 3-400.000 kroner i utgifter i forbindelse med denne saken.

Roser Erna

Frps Geir Stenseth roser derimot Erna for brevet:

- Takk og pris for at vi har Erna som statsminister. De hun sier om at det kunne øke konfliktnivået er helt rett. Det var en utrolig dum ide i det hele tatt å tenke på å bruke storhallen til et akutt mottak for flyktninger. Kanskje blir ordføreren blidgjort og fornøyd om det blir ordinert asylmottak for 250 i den tidligere  studentblokka i Volsdalen, sier Geir Stenseth i en kommentar.

Når det gjelder skjønnsmidlene på totalt 151 mill. kroner som staten skulle fordele til kommuner som har hatt ekstra kostnader med opprettelse av mottak, så søkte Ålesund kommune om 390 000,- 1. desember, altså før UDI kastet korta, opplyser Stenseth.

- Rådmannen opplyste 14. desember at Ålesund kommune var blitt tildelt 393 000,-  Det er merkelig at ordføreren ikke har fått med seg det, sier han.