ÅLESUND (smp.no): Direktør Espen Remme orienterte under onsdagens styremøte i Helse Møre og Romsdal om at helseforetaket fortsatt ikke har mottatt en konklusjon i den såkalte Sebastian-saken i Kristiansund.

Helgestengt

Ti måneder gamle Sebastian G. Ødegaard døde i februar etter å ha blitt forsøkt fraktet i helikopter fra Kristiansund til Trondheim. Kritikken i saken har gått på at helseforetaket hadde helgestengt barneavdelingen i nordmørsbyen for å spare penger.

– Først ble vi lovet et svar fram mot sommeren, så ble det juni, deretter august, så september - og nå er det oktober, orienterte Remme om saken.

Savner konklusjon

Fortsatt har ikke Helsetilsynet konkludert om det var forsvarlig av Helse Møre og Romsdal å helgestenge avdelingen, eller om behandlingen gutten fikk var forsvarlig. Statens helsetilsyn har ifølge sine retningslinjer et ønske og en norm om å ha saksbehandlingstid på seks måneder.

Både politiet og Helsetilsynet gransker hendelsen. Fylkesmannen i Møre og Romsdal vurderer om dagens organisering er tilfredsstillende.

– Selv om sjukehuset skulle gå noenlunde fri i granskingen, vil det være umusikalsk å gjøre det samme vedtaket en gang til, sa styrelder Stein Kinserdal i møtet.

Evaluering

Ansattrepresentant Charles Austnes spurte onsdag i styret om forholdene som lå til grunn da styret gikk inn for å ha femdøgnspost i fjor sommer, har endret seg. Han fikk til svar at dette må vurderes og evalueres etter at konklusjonen fra Helsetilsynet foreligger.

– Vi får stadig tilbakemelding på utsatte leveringsfrister både i denne saken, og den såkalte Daniel-saken i Molde. Det er krevende for oss fordi vi skal ha en beredskap når sånne ting kommer, sa Remme.

Remme sier til smp.no at det er krevende å vente fordi saken er alvorlig både for helseforetaket og pårørende. I tillegg er samfunnet opptatt av den.

– Når vi stadig får beskjed om at rapporter kommer, og de uteblir, må vi gå på vent. Vi skulle ønske å kunne forholde oss til dette her, og opptre i tråd med det som kommer av signaler til oss, sier direktøren.

Åpen avdeling hele uka inntil videre

– Venter dere på konklusjon, eller vurderer dere å ikke ha femdøgnspost framover?

– Ingen konklusjon er trukket. Det vi har sagt er at vi kjører åpent døgnet rundt på en trygg og forutsigbar måte inntil vi får rapporten fra Helsetilsynet. Det skal være forutsigbarhet på tilbudet.

Remme sier Helseforetaket så må drøfte rapporten opp mot nye egne vurderinger.

– Så må vi komme med en tiltaksplan. Jeg skal ikke foregripe noen konklusjoner her. Det ville vært helt feil, sier direktøren.

– Har Helsetilsynet sagt noe om hvorfor saken drar ut i tid?

– Nei, det er ikke konkrete meldinger på det. Sett fra vår side er dette kompliserte og vanskelige saker. Det er stor oppmerksomhet knyttet til dette, så det er klart at Helsetilsynet ønsker å være sikker i sin sak når de legger fram noe.

– Har dere gjort en ny vurdering på om dere reelt sett sparer fire millioner som skissert på helgestenging?

– Vi har ikke gått inn igjen i de vurderingene. Det vil være en del av arbeidet vi må se på framover. Først og fremst fokuserer vi på pasientsikkerhet og opplevelsen av det. Mer enn å snakke om millioner.