Dette foreslår NHO foran årskonferansen deres torsdag. Ett forslag er å samle Sunnmøre i en kommune slik blant annet Bjarne Haagensen har foreslått.

NHO har tilsvarende forslag for andre store byområder. Sunnmøre har de kalt Ålesund kommune.

Det er 10 gode grunner for større kommuner, sier NHO. Det blir større bredde i tjenestetilbudet og flere valgmuligheter for innbyggerne. For eksempel med tanke på valg av skole og barnehage.

Les også: Vil samle Sunnmøre

Større kommuner gjør det mulig å se boligutbygging og transportbehov i sammenheng. Da kan man i større grad tilpasse boligutbyggingen til knutepunkter for kollektivtransport. Dette bidrar til økt kollektivtransport i byområder og dermed redusert miljøbelastning.

Økt kapasitet og kompetanse hos kommunes ansatte gir bedre forutsetninger for bedre velferdstjenester.

Rettssikkerhet

Det blir større distanse mellom saksbehandler og innbygger.

Større kommuner med mer komplekse oppgaver krever større fagmiljøer. Kravene til kapasitet og kompetanse øker. Økt kompetanse i saksbehandlingen gir bedre fremdrift og kvalitet. Eksempler er byggesaker og barnevernsaker.

For eksempel i areal- og transportplanlegging slipper du ulike planregimer innenfor samme region. Det gir bedre helhet i bedriftenes planlegging.

Større kommuner har større budsjett og er mer robuste for uforutsette hendelser og for endringer i befolkningssammensetningen.

Bedre kvalitet i innkjøpene driver innovasjon til nytte for samfunnet og for bedriftene.

Større kommuner er lovet flere oppgaver. Dette gir mindre detaljstyring fra statens side og bedrer dermed muligheten til å tilpasse tjenestetilbud til lokale forhold.

Flere og mer betydningsfulle oppgaver styrker lokaldemokratiet. Det blir større mulighet til å påvirke utviklingen i lokalsamfunnet da kommunenes rolle som utviklingsaktør blir mer reell.