Før hanen galer skal folk ha vært ute og hengt skjerf rundt halsene på statuene på Lorkenestorget, Apotekertorget og Kiperviktorget.

Det er Kirkens Bymisjon som har vært på ferde, for å minne om aksjonen sin: Gled en som gruer seg til jul. Hvert skjerf har en diskré lapp der det står et telefonnummer. På lappen står det også at det dreier seg om å glede en som kvir seg til jul.

Kan tas til eget bruk

Men det er også en førjulsgave, for dem som trenger et skjerf, kan ta det til eget bruk. Kirkens Bymisjon ønsker også at folk gir sin skjerv til innsamlingsaksjonen for mat og glede i førjulstiden.

Følg smp.no på Facebook

For den som sender tekstmelding til det telefonnummeret som står på lappen, gir på den måten 80 kroner som skal brukes til å lage til måltider og fellesskap på bymisjonens møtesteder over hele landet. Pengene rekker til to julemiddager.

– Et måltid er mer enn bare maten, sier Mary Rowland, Audun Askim og Gunnhild Barstad Løvold i Kirkens Bymisjon i Ålesund.

Grytten fikk skjerf

Det handler om fellesskapet rundt bordet. Samtalene, å se og bli sett. Et fellesskap som kan hjelpe folk til å finne håp og se nye muligheter i eget liv. I Ålesund er hverdagsmessen på Ynglingen et slikt tiltak.

Slike skjerfaksjoner skal det være i mange byer rundt om. For å skape blest rundt aksjonen, ble det første skjerfet mandag hengt rundt halsen på Grytten-statuen og Harald Grytten var selv til stede med varmt skjerf rundt halsen da bymisjonens folk fortalte om sin aksjon.

Strikkedugnad

I Ålesund er skjerfene resultatet av en storstilt strikkedugnad. Så mange har villet delta at de på slutten fikk problemer med å skaffe nok garn til alle som ville strikke.

På ett av matstedene i byen lå garn som folk kunne ta med seg og strikke skjerfet ferdig hjemme. Et skjerf varmer når man knytter der rundt halsen.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

De oransje skjerfene skal være et symbol på et varmere og rausere samfunn der mennesker opplever omsorg, respekt og rettferdighet, som er det Kirkens Bymisjon arbeider for.

– For mange kan førjulstiden være en ekstra tung tid og mens det blir stadig mørkere og kaldere ute, ønsker de å spre lys og varme.