– Vi koser oss, det er god stemning med mange ordentlige, gamle 50- og 60-tallsbiler. Det er det vi lengter etter, sier Johansen til NTB.

Han omtaler seg som en ragger, og understreker at det er forskjell på rånere og raggere.

– Avisene skriver at det er rånetreff. Det er det ikke. Det er stor forskjell på råner og ragger, rånere kjører nye biler, mens raggere kjører gamle 50- og 60-tallsbiler, forklarer Johansen.

Tre års arbeid

Han beskriver påsken som en pangstart på ragge-året. Etter skjærtorsdagen i Strömstad følger nytt treff i Sarpsborg langfredag, før det er Charlottenberg på lørdag.

– Skjærtorsdagen er hellig, det er liksom startskuddet på året, sier Johansen, som har tatt turen årlig siden 2016. Dagen avsluttes med festing i Halden.

Johansen kjøpte i 2020 en Chevrolet Impala Parkwood fra 1959 sammen med tre andre, og turen til Strömstad er den første ragge-turen for gjengen. Før det har de blant annet kjøpt ny motor og måttet sveise gulvet.

Johansen anslår at de sammen har brukt rundt 300.000 kroner på mekkingen.

Ordføreren: Positivt for kommunen

Strömstad-ordfører Kent Hansson var torsdag ettermiddag i møte i Uddevalla. Han hadde dermed ikke full oversikt, men han sier til NTB at han ventet mange folk.

– Det pleier å være mange, mange tusen. Så lenge det ikke er så dårlig vær, så tror jeg det skal bli veldig bra trøkk, sier han. Torsdag var det overskyet og noen få varmegrader i byen.

Tusenvis av fulle nordmenn kan nok medføre støy og potensiell irritasjon for lokalbefolkningen, men Hansson forteller at lokalsamfunnet ser biltreffet som positivt.

– I sum pleier folk å opptre på godt vis, så dette ser vi som positivt for Strömstad. Det gjelder jo én dag, så det pleier å være mange Strömstad-beboere som går ut og ser på opptogene som kommer. De fleste tror jeg ser positivt på det, sier Hansson.

I forkant har kommunen hatt tett kontakt med politiet.

– Det er en forsterket politiinnsats fra hele regionen. De forsøker å holde orden og hjelpe dem som havner litt i knipe, sier Hansson.

Fin flyt i trafikken

Grensetrafikken hadde torsdag formiddag gått sømløst for seg med unntak av en liten samling langs E6 ved Vestby, forteller operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt.

– Vi har fått en ansamling av biler rundt Vestby som vi prøver å løse opp i. Det er i forbindelse med noe rasteplasser og spisesteder langs E6, der det har samlet seg en del biler, sa han til NTB rundt lunsjtider. Ellers har ting gått sømløst, forteller han.

– Det er bare å henstille folk til å bruke huet, ikke stoppe langs E6, som er en høyhastighetsvei. Bruk sunn fornuft, så går dette veldig bra. Det er lov å dra til Sverige, understreket Aas.