Det sier Ragnhild Remøy, administrasjonssjef ved Fiskerstrand Verft. Med en fersk MBA nummer to, denne gangen fra University of Oxford,  betegner hun seg som over snittet interessert i ledelse. Over 80 prosent av det de lærer ved såkalte business-skoler handler om ledelse. Svært mye av næringslivets suksess eller fall handler om dette. Derfor var det også lett for henne å si ja til å bli mentor i Global Future programmet for andre gang.

Fortynnet konkurranseevne

Remøy gir Hanne Hægh Ryste i NHO Møre og Romsdal rett når hun nylig hevdet i Sunnmørsposten at mange bedrifter i Møre og Romsdal rekrutterer på denne måten. Hun er prosjektleder for Global Future 2, som skal  bidra til å mobilisere 25 innvandrere i Møre og Romsdal til sentrale stillinger og styreverv.

– Dessverre er det nok slik i mange byer, men kanskje spesielt på mindre steder. Som arbeidsgiver bør en være oppmerksom på dette fenomenet fordi valg basert på kjennskap og vennskap framfor kvalifikasjon og meritter vil fortynne bedriftenes konkurranseevne, sier Ragnhild Remøy.

PhD på sekretærnivå

– Ute i verden konkurrerer bedrifter med doktorgrader på sekretærnivå, påpeker Remøy og tror mange lokale bedrifter på denne måten går glipp av verdifull kompetanse.

– Når det er sagt, kommer en ikke utenom at de som blir rekruttert har en form for kjennskap til virksomheten som andre ikke har, tilføyer hun.

Uskrevne regler

Remøy har stor tro på kunnskap og utdannelse, men sier det er ikke alt man kan lese seg til.

– Det kan være vanskelig nok å være ansatt i en norsk bedrift dersom man ikke er innfødt. Å være leder i tillegg kan være svært problematisk om man ikke forstår de subtile uskrevne reglene. Derfor tror jeg det er veldig viktig at innvandrere får hjelp og støtte til å forstå norsk kultur og hvordan en skal te seg i arbeidslivet. Som leder vil jeg hevde det er et minimumskrav å forstå kulturen€ man opererer i, både internt og eksternt i markedene, sier hun.

Remøy peker på at det tar lang tid å utvikle en god kultur i en bedrift. Dette er ikke noe man kan kjøpe seg.

Dersom bedriftene satser på å ansette og utvikle gode ledere og samtidig skape en god kultur for læring generelt i bedriften vil det skape et konkurransefortrinn som vanskelig lar seg kopiere.

Globalisert verden

– Vi lever i en globalisert virkelighet og bedriftene vil være bedre rustet om de klarer å skape komplementære arbeidsstokker der medarbeidere med ulik bakgrunn faglig og kulturelt utfyller hverandre.

For henne var det svært lærerikt å være mentor for en fra Budapest. Følgelig lærte også Remøy mye om ungarsk kultur og normer.

På Oxford hadde hun 24 medstudenter fra 24 ulike land og lærte vel så mye av disse personene som studiet i seg selv.

Remøy har lyst til å avlive en myte som er seiglivet også på våre kanter, nemlig at teori og praksis er to forskjellige ting og at suksess bare ligger i det siste.

Saken er at all teori er avledet av nøye studier av praksis og bør ha en høy status i alle bedrifter som ønsker langsiktig suksess, sier hun.

Følg smp.no på Facebook