I sommer hadde Ålesund kommune befaring med gravearbeid nærme alléen mot Borgund kirke.

- Det var gravd ut et større område svært nærme vegen, hvor vi har ansvaret for drift og vedlikehold, sier landskapsingeniør Linda Fiskerstrand Sperre til smp.no.

Ifølge Sperre er problemet at arkeologene kan ha kuttet røtter som suger opp vann og næring.

- I tillegg var sommeren tørr og varm. Vi fryktet uttørking og svekket stabilitet på de gamle trærne i alleen, forklarer Sperre.

Klage

Ålesund kommune har nå henvendt seg til Riksantikvaren, som har ansvar for å beskytte kulturminner som Borgundgavlen.

- Når gravearbeidet foregikk omtrent to meter fra stammene og jordmasser lå innenfor dette, blir inngrepet sett på som grovt, skriver landskapsingeniør Sperre i et brev til Riksantikvaren.

Ifølge konservator Jarle Sulebust kan sugerøttene ha blitt avrevet i forbindelse med gravearbeid i 1955 og i 1980-åra. Det skal heller ikke være snakk om at større røtter er skadet, slik smp.no forstår det.

- Trærne er i en alder hvor de ikke tåler skader i dette omfanget, mener Sperre.

Ikke tettet

Ålesund kommune var på ny befaring 28. august og da sto gropa fortsatt åpen. Jordmassene var flyttet bort fra stammene, men lå fortsatt på røttene og innenfor dryppsonen, heter det.

Ifølge Sperre kan en svekkelse av trærne i alléen være en fare for mennesker og dyr.

- Greiner kan tørke ut og falle ned i et område med mye aktivitet. Dette kan medføre livstruende skader, påpeker hun.

- Kommunikasjonssvikt

Søren Diinhoff jobber ved seksjon for Ytre Kulturminnevern ved Universitetsmuseet i Bergen. Arkeologene fra Bergen har hatt ansvaret utgravingene i området, men Riksantikvaren er tiltakshaver.

- Dette var jo fra gammelt av en stor handelsplass. Vi har gravd i et område som allerede er utgravd for mange år siden, men i dag bruker vi nye og bedre metoder, forteller Diinhoff.

Han sier at han er helt sikker på at det er utarbeidet dispensasjonsrett for å grave her.

- Vi avtalte med Sunnmøre Museum allerede i juni at de skulle få gravemaskiner til å dekke til igjen hullene, sier Diinhoff.

Han mener derfor at det trolig er snakk om en kommunikasjonssvikt, hvis hullene ikke var gravd igjen den 28. august, da kommunen på nytt var på befaring.

- Dette er fikset

Konservator Jarle Sulebust i Sunnmøre Museum forteller til smp.no at utgravingene ble tettet tilstrekkelig allerede i juni.

- Vi ble bekymret for alléen, røttene og trærne. Derfor fjernet vi massene som lå inntil veien, og fylte vi igjen med stein og grus, før vi jevnet det, sier Sulebust.

Han bekrefter at det har vært utgravinger på akkurat samme sted to ganger tidligere. Sulebust har ikke inngående kjennskap til klagen fra Ålesund kommune, men påpeker at Sunnmøre Museum hele tiden har hatt som mål å dekke igjen utgravingene hurtig.

- Vi har gjort det vi kunne gjøre, sier Sulebust, som for øvrig ikke har observert noen skader på trærne.

Foto: Ålesund kommune
Røtter kappet av. Bildet skal være tatt 18. juni i år. Foto: Ålesund kommune