Det sier Elisabeth Helland Larsen, kunstnerisk leder for Sykehusklovnene.

Fredag var hun i hjembyen for å fortelle om arbeidet til Sykehusklovnene fra scena på Terminalen. Der hadde Ladies Circle si avdeling i Ålesund, LC4, satt i gang innsamlingsaksjon for den ideelle organisasjonen.

– Vi er ofte usynlige for folk flest, så dette er en fin måte å vise hva det handler om, sier Helland Larsen.

Vil være på alle sjukehus

Sykehusklovnene slik vi kjenner dem i dag starta sitt arbeid i 2001, og teller nå 25 profesjonelt utdanna klovner. Målet er å bidra til positive opplevelser for barn og unge som er i en krevende situasjon. I dag er klovnene innom over ti av landets sjukehus enten ukentlig eller månedlig.

– Vi har et mål om å være på alle norske sjukehus som har sengeposter for barn innen 2024 og det er vi absolutt på vei til å klare, forteller Helland Larsen.

Les også: Sykehusklovnene hedret sammen med Thomas Gjertsen

Den ideelle organisasjonen lever på donasjoner fra næringslivet og privatpersoner, samt hjelp fra frivillige organisasjoner, bare 10–20 prosent kommer fra gavemidler fra sjukehusa som er øremerka slike aktiviteter.

Mange opplever tørke i sponsormarkedet for tiden, men ifølge Helland Larsen er det ikke slik for Sykehusklovnene.

– For oss er det nesten motsatt. Vi opplever at folk åpner lommebøkene jo mer synlig vi blir. Jeg tror det har med at arbeidet treffer universelt, alle kan relatere seg til det.

Skape oppmerksomhet

Helt siden mars har Ladies Circle sin avdeling i Ålesund, LC4, jobbet med å samle inn penger for at Sykehusklovnene kan komme oftere på besøk på Ålesund sjukehus.

– Ålesund har vært et av de sjukehusa som ikke har hatt så store midler til å hente inn Sykehusklovnene. Andre sjukehus har hatt bedre dekning. Så Ålesund har en jobb å gjøre, sier leder i Ålesund Myrtel Søvik.

Under fredagens arrangement på Terminalen gikk både inntekter fra inngangsbillettene, samt det publikum valgte å donere, øremerket til Sykehusklovnene sitt arbeid i Ålesund. På programmet sto både bingo med Jann Leite og konsert med Egil Olsen.

– Vi prøver å få inn mest mulig. Arrangementet er mest for å skape blest og få ut informasjon om prosjektet, det viktigste er å få inn faste givere på månedlig eller årlig basis, sier Søvik som presiserer at en når som helst, både som privatperson og bedrift, kan gi øremerkede midler til Sykehusklovnene sitt arbeid i Ålesund.