- Vi ønsker at alle studenter skal forstå hvor viktig det er å drive med innovasjon gjennom hele utdanninga. Det gjelder enten man er sjukepleier eller ingeniør, sier Kaja Meling Holmesland.

Som leder for Fadderfestivalen på Høgskolen i Ålesund er hun mektig stolt over at 81 av 81 studenter har troppa opp på en søndag, for å få opplæring i å rettlede førsteårsstudentene i forbindelse med programmet Innostart.

Veilederne er faddere eller sitter i fadderstyret, og er håndplukka etter hvilke verv de har, og ut i fra at medstudentene har lagt merke til at de kan være flinke til å veilede.

Fokus på entreprenørskap

Det er første gang Innostart blir arrangert. Innovasjonsprogrammet blir arrangert i samarbeid med Høgskolen i Ålesund, Fadderfestivalen og Kongsberg Devotek. Studentorganisasjonen Start, med lokallag på høgskolen, stiller sterkt med flere studenter som veiledere.

- Vi jobber for økt interesse for innovasjon og entreprenørskap blant studentene våre, uttaler Daniel Westervik, som sitter i styret for Start lokalt. Westervik legger til at når førsteårsstudentene kommer mandag, blir de delt inn i grupper på tvers av fag. Dette er viktig for å få bredest mulig sammensetting, og forhåpentligvis bidra til at en tenker nytt på tvers av sine fagområder.

Innovasjonscase

Siden studentene ikke skal vite hvilke oppgaver som venter dem mandag, holder arrangørene kortene tett til brystet om hvilke samfunnsutfordringer studentene skal få bryne seg på. Noen stikkord er urbanisering, velferdsteknologi, internasjonalisering og utnytting av havrommet.

- Innovasjon er ikke noe hokus pokus. Det handler om arbeid. Fokusert, målbevisst arbeid, sier Baard Røsvik, fra produktutviklingshuset Kongsberg Devotek.

Sammen med Thor Ivar Forsland, fra Menthor, og entreprenørskapsgartner Kine Norheim, tilknytt høgskolen og kunnskapsparken, har de ansvaret for å kurse de 81 studentene i å bli gode veiledere.

Utenfor boksa

Denne søndagen har studentene fått en første smak på det å være kreative og å tenke utenfor boksa.

- Skal vår region klare å være verdensmestere i innovasjon, så må man skape en holdning blant studentene, om at de må tørre å utfordre det etablerte, mener Norheim.

Hun får nikkende samtykke fra Røsvik og Forsland, som alle håper at det første innovasjonsarrangementet kan bli ett av mange i åra som kommer.

Baard Røsvik, Kongsberg Devotek og Thor Ivar Forsland, Menthor, gir gode råd til morgendagens veiledere i forbindelse med Innostart. Foto: Odin Jæger
Thor Ivar Forsland, Menthor, Baard Røsvik, Kongsberg Devotek og Kine Norheim, Høgskolen i Ålesund og Ålesund kunnskapspark. Foto: Odin Jæger