Både varaordfører Svein Værnes (KrF) og Turid Humlen fra Høyre la i hvert fall stor vekt på retten til å bestemme sjøl da de møtte folk fra to departement, ett direktorat og fylkesmannen mandag.

Sula har vedtatt en kommuneplan som gir anledning til å bygge naust på inntil 80 kvadratmeter. Fylkesmannen har protestert, og mekling har ikke gitt resultater.

Nå blir det kommunalminister Jan Tore Sanner som skal avgjøre.

Unntaket

Cecilie Gardan Sørum er saksbehandler for Sula- naustene i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Vi er her i dag fordi saka ikke har latt seg løse lokalt, og fordi det alltid er nyttig å gjennomføre slike befaringer, sa Gardan Sørum.

Hun antydet en saksbehandlingstid på 6-7 måneder. Sula har åpnet for naust på 80 kvadratmeter i mange år, og politikerne mener at de har forvaltet reglene på en god måte.

– Det er jo ikke slik at alle på Sula bygger så store naust. Jeg vil si at det er unntaket. Men vi vil altså ha friheten til å si ja til folk som ønsker å bygge så stort, sier Svein Værnes.

Uenig: Jon Ivar Eikeland argumenterte for fylkesmannens avgjørelse i naust-saken.

Varig opphold

– Vi har forsøkt å holde størrelsen på naust nede. Ikke minst fordi vi ser at naust over 35-40 kvadrat ofte blir innreda til varig opphold, sier Jon Ivar Eikeland hos fylkesmannen.

Eikeland pekte på at naust er en eksklusiv bruk av strandsona som kan være uheldig for landskapet. Han mente også at det bør stilles spørsmål om det er riktig å bygge naust etter størrelsen på båter.

– Jeg er bare litt nysgjerrig, men hvorfor trenger dere så store naust, spurte seniorrådgiver Martine Løvold fra Klima- og miljødepartementet.

Hun fikk ikke noe klart svar på akkurat det, annet enn at det har vært tradisjon for å ta i litt når man bygger naust i Sula.

(saken fortsetter under)

Tar seg til rette

På båtturen etter møtet, fikk statens folk se diverse utgaver av naust langs strendene fra Langevåg til Vegsund. Også noen med store vinduer, balkong og blondegardiner.

– En ting er hva slags intensjoner vi har med reglene, noe annet er hvordan folk tar seg til rette, sa ordfører Jim Arve Røssevoll, som for øvrig er enig med fylkesmannen i at det ikke skal åpnes for å bygge naust på 80 kvadrat.

Men verken Sula eller de fleste andre kommunene har ressurser til å drive kontroll.

Hos fylkesmannen vet de at også andre kommuner på Sunnmøre ligger i løypa for å åpne opp for store naust. For dette er nemlig et sunnmørsfenomen, ble det hevdet. Nord om Romsdalsfjorden holder det som regel med førti kvadrat.