Det er innført ID-krav ved innreise til Norge, og det var det ikke alle som var forberedt på da de dro til Dana cup i Danmark.

– Vi hadde med oss våre pass, men jeg vet det var noen på Aksla som ikke hadde.

Det forteller Johnny Vattøy, daglig leder i Spjelkavik IL og trener for Akslas G14.

Han er nå på veg inn i norsk farvann på veg hjem fra Danmark og Dana cup. For norske borgere er det ikke et absolutt krav om pass, men noen reiseselskaper har lagt seg på en streng linje.

– Vi reiser med Color Line fra Hirtshals til Larvik. Vi fikk beskjed om å være på båten 90 minutter før avgang i stedet for de vanlig 60, på grunn av passkontroll, forteller Vattøy.

De som ikke hadde pass ved Color line-terminalen i Hirtshals ble sendt til egen sikkerhetskontroll, der de får gjennomsøkt bagasjen og gjennomgår en mer dyptgående sikkerhetssjekk enn bare ID-kontroll.

– Sånn jeg forstår det, så skal det litt til ikke å komme gjennom, sier Vattøy.

Klokken 12.30 melder myndighetene at folk på reise ikke skal bekymre seg for ikke å få komme tilbake til Norge.

Kom ikke med ferga

For fotballaget Fart fra Hamar viste det seg imidlertid at bankkort med bilde ikke var nok når de skulle ta ferga hjem fra Dana Cup, skriver Dagbladet. Etter å ha ventet to timer på fergeterminalen i Frederikshavn, var de fortsatt ikke klarert for hjemreise.

– Dette er jenter fra 13-17 år og alle har bankkort. Det har ikke hjulpet. Noen av oss har til og med kopi av passene våre, men vi slipper ikke gjennom, sier lagleder Øystein Kristiansen. Han sier alle passasjerer som ikke hadde pass er tatt ut til siden og må vente.

Varier med transportselskap

Informasjonsansvarlig Jesper Waltersson i Stena Line sier til Dagbladet at passregelen er ufravikelig.

– Passreglene gjelder hundre prosent av dem som skal inn i Norge. Vi vet ikke hva vi skal gjøre, men vi kan ikke slippe dem uten pass på fergen nå. Vi må bare beklage, men vi må følge norske myndigheters bestemmelser, sier Waltersson.

Smp.no har forsøkt å komme i kontakt med Stena Line lørdag uten hell.

Også flyselskapet Widerøe opplyser på sine Facebook-sider og presiserer at førerkort ikke er nok.

Beste Aksla har gjort

Akslas G14-lag gjorde det bra i Danmark og kom seg til 8-delsfinale. Den ble spilt mot Duren Niederau FC 1908, hvor Aksla tapte 3-4 mot tyskerne.

– Jeg tror dette er den beste prestasjonen av et Aksla-lag i Dana cup noen sinne, sier Vattøy.

8.-delsfinalen endte 0-0 etter ordinær spilletid og gikk til straffekonkurranse.

– To av våre spillere bomma og følte seg litt som syndebukker. Men alt etter 16.-delsfinalen var bonus for oss, forteller Vattøy.

Aksla slapp ikke inn ett eneste mål før straffekonkurransen og endte totalt på 8. eller 9. plass i G14-klassen som hadde rundt 150 lag.

– Vi hadde 21 gutter som jobba heilt fantastisk mot tyskerne som vant både i 2012 og 2013, sier treneren.

Duren-Niederau ble for øvrig slått ut av brasilianske Pequeninos de Jockey i kvartfinalen.