TV2 omtalte saken først. Ifølge TV2 kan det dreie seg om et av Norges største våpenbeslag.

– Det er et stort beslag. Vi har funnet mellom 250 og 300 våpen. Vi vet foreløpig ikke hvor mange våpen som er funksjonelle, men det er i hovedsak snakk om automatvåpen, sier politiinspektør Yngve Skovly til Sunnmørsposten.

Skovly sier den siktede er en mann i 50-årene fra Sunnmøre. Foreløpig er over 250 våpen registrert, men flere gjenstår ifølge politiet. Etter hvert vil politiet funksjonsteste våpnene.

– Han er foreløpig siktet for ulovlig oppbevaring av våpen.

Av hensyn til etterforskningen er politiet svært tilbakeholdende med opplysninger om våpenbeslaget.

– Så langt er det ikke noe som tyder på at dette er våpen som er tenkt brukt til terror eller for å gjennomføre andre alvorlige straffbare handlinger. Men med et slikt omfang er vi selvfølgelig redd for det skal havne i feil hender, sier Skovly til TV2.

Mannen ble 20. oktober varetektsfengslet i Sunnmøre tingrett. Mannen har samtykket til varetektsfengsling i to uker. Kjennelsen fra retten er unntatt offentlighet.

Ifølge politikilder skal dette våpenet alene være verdt mellom 40.000 og 70.000 kroner på det legale markedet, alt etter stand. Foto: Stig Vågnes.

Tollvesenet varslet

Det var informasjon fra Tollvesenet som gjorde at politiet fikk rettens kjennelse til ransaking og slo til mot mannens bopel.

Tolletaten oppdaget forsendelser av våpen, og varslet Møre ogRomsdal politidistrikt.

– Tolletaten har over tid hatt ensystematisk tilnærming til innførsel av våpen og våpendeler. Pågrunnlag av dette så vi ett bilde som pekte mot en person som så uttil å ha evnen til å bygge fullverdige våpen, fortelleravdelingsdirektør i Tolletatens etterretningssenter, EivindKloster-Jensen, i en pressemelding på Tolletatens nettside.

– Dedikert våpensamler

Mannens forsvarer, Håkon Rasmussen, sier mannen har erkjent straffskyld for ulovlig oppbevaring av våpen.

– Han er en dedikert våpensamler som har hatt dette som hobby over tid. Han har stor interesse for våpen. Han samarbeider godt med politiet, og bidrar til at de får full oversikt, sier Håkon Rasmussen til Sunnmørsposten.

Bredt spekter Våpensamlingen skal ha inneholdt et bredt spekter av våpen. Foto: Stig Vågnes

Store verdier

Våpensamlingen skal inneholde et bredt spekter av våpen. Noen få skal være plombert, men da på en måte som politikilder omtaler til Sunnmørsposten som "ikke korrekt".

Flere av våpenene skal være modifiserte, og halvautomatiske våpen skal ha blitt gjort helautomatiske og omvendt.

Sunnmørsposten har fått bekreftet at det har blitt gjort to forskjellige beslag, hvor det største skal ha blitt gjort på mannens bopel. Hvor et beslag som blir omtalt som mindre, vil ikke politiet avsløre.

Våpensamlingen skal ha stor verdi, og politiet anslår at enkeltvåpen kan på det legale markedet koste opp mot 70.000 kroner. Et forsiktig overslag tilsier at det kan dreie seg om våpen til en verdi av mer enn en million kroner.

Ifølge politiet vil det ta tid å kategorisere våpnene, og de vil også kontakte Kripos for å få vite om det er nødvendig å funksjonsteste alle våpnene. Kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos opplyser til VG at de har fått en anmodning fra politiet i Møre og Romsdal om å bidra med våpenteknisk kompetanse.