– Jeg ble flau da det gikk opp for meg hvorfor jenter i en viss alder plutselig droppa ut av skolen. At jeg ikke hadde skjønt det før!

Ingeborg Roth fra Ålesund står bak en suksesshistorie som egentlig er like enkel som genial. Den handler om jenter fra den fattige landsbygda i Etiopia, menstruasjon og skolegang.

Ble plutselig borte

For vel førti år siden jobbet Ingeborg og mannen Karl Roth for Misjonssambandet i Etiopia. Da begge ble pensjonister, fikk røntgenlegen Karl Roth spørsmål om å bygge opp en avdeling for CT og digital røntgen på sykehuset i den etiopiske byen Soddo. Ingeborg er lærer, og underviste etiopiske barn i engelsk.

– Men jeg oppdaget etter hvert at jenter plutselig ble borte fra skolen. Noen for ei uke av gangen – andre forsvant helt.

Så gikk det opp for Ingeborg og hennes amerikanske kollega at det var menstruasjonen som var årsaken – og problemet.

Tabu

– For mange er menstruasjon tabubelagt selv her hjemme. Da kan man bare tenke seg hvordan det er på landsbygda i Etiopia, sier Ingeborg Roth. Ingen snakker om at det er et problem for unge kvinner som ikke har så mye som ei truse. Langt mindre vanlige engangsbind som er så dyrt at det ikke er til å tenke på en gang.

Ingeborg innså at dette problemet måtte løses slik at jentene kunne fortsette å skaffe seg nødvendig utdannelse. Det ble starten på WRAPS som står for «washable, reusable, affortable, pads».

– Nå sitter det seks kvinner og syr bind som skal kunne brukes i tre år hvis de vaskes riktig. Et par tusen pakker har til nå blitt delt ut på skoler og i fengsler. Bindene er av bomull og flanell, og det er mitt design, smiler Ingeborg.

Så langt har WRAPS-pakkene blitt delt ut gratis, men håpet er at de også kan selges slik at virksomheten går rundt av seg selv. Når pakkene deles ut, sørger også Ingeborg for at jentene får undervisning i helse og menstruasjon.

– Vi har sett mange kvinner med stygge infeksjoner når de bruker alt fra avispapir til skitne filler under menstruasjonen, sier Ingeborg.

Støttespillere

Det koster mellom 40 og 50 kroner å produsere en slik utstyrspakke, og WRAPS har flere støttespillere som hjelper dem økonomisk. North-South partnership Aid med Gunnar Hamnøy i spissen har akkurat fått øynene opp for Ingeborgs prosjekt og vil bidra økonomisk.

Jula skal Ingeborg og Karl Roth tilbringe hjemme på Flisneset, men i februar drar de tilbake til Etiopia og Soddo. Det som bare skulle være et års opphold, blir snart til fem.

– Vi kunne sikkert ha utvidet WRAPS til et større prosjekt, men foreløpig holder jeg litt igjen. Det er i uansett en stor glede å kunne bidra til at unge kvinner får nødvendig utdannelse, slår Ingeborg Roth fast.